Ege

Dikili Aşıklar Şelalesi : Vadideki Güzellik

Dikili Aşıklar Şelalesi

Ayvalık-İzmir yolu üzerinde Dikili sınırları içerisinde olağanüstü güzellikte bir vadi yer almakta. Nebiler Vadisi. Öyle ki içinde 3 şelale ve 2 mağarası ile birlikte güzel bir yürüyüş parkuru bulunmakta. Ayvalık-Bergama-Foça gezimizin ikinci gününde bu güzelliğe doyasıya şahit olduk.

Nebiler Aşıklar Şelalesi

Ayvalık’tan çıkıp Dikili’ye gelmeden Nebiler Köyü tabelasını takip ettiğinizde 7 km sonra Aşıklar Şelalesi’ne ulaşıyorsunuz. İzmir’e de 128 km mesafede yer alan şelalenin girişinde bir tesis bulunmakta. Kahvaltı ve yemek için program yapılabilecek bir yer. Araçlar için 10 TL’lik bir giriş ücreti var. 30 TL üstü alışverişlerde ise bedava.
Aşıklar Şelalesi :

Yoldaki İzler Aşıklar Şelalesinde
Asıl ismi Nebiler Şelalesi olsa da halk arasında Aşıklar Şelalesi olarak bilinir. Bunun nedeni de bir efsaneye dayanır. Hikayesini aşağıda alıntıladım. Vadi boyunca 3 tane şelale var aslında. İlkinin ismiyle anılır toplu olarak. Aşıklar Şelalesi hemen vadinin girişinde yer alır. Merdivenlerle inilen uzun ama çok güzel bir yolu var. Tesise yakın olmasında dolayı şelalenin altında masalar mevcut. Yaz aylarında servis yapılıyor tahminimce. Şelalenin havuzunda suya da girebilirsiniz aklınızda olsun.

Ece Şelalesi :

Ece Şelalesi – Dikili Nebiler Köyü

İkinci şelale 900 mt mesafedeki Ece Şelalesidir. İşaretli yürüyüş parkurunu takip ettiğinizde kolaylık ulaşabilirsiniz. Dere boyunca devam eden parkur için orta seviyede bir kondisyonunuz olması yeterlidir. Zaman zaman dere geçişleri olan keyifli bir yol. Yine şelalenin altında geniş bir havuz var. Korkunuz yok ve mayonuz var ise muhakkak yüzmeyi deneyin derim. Mayıs ayı olmasına rağmen soğuk bir hava olduğu için biz suya giremedik maalesef. Ayrıca şelalenin üstüne kadar çıkabilirsiniz. Ancak tehlikeli olduğunu belirtmem gerekiyor.

Üçüncü şelale olan Sümeyra Şelalesi ise vadinin daha üst kısmında yer alıp parkurun dışındadır. Bu yüzden daha profesyonel bir yürüyüş gerektirir. Gezimizde bu şelaleyi görme imkanımız olmadı. Doğa yürüyüş grupları için ideal bir rota olduğunu düşünüyorum.

Ağlayan Mağara

Şelaleler arasında parkuru renklendiren iki küçük mağara bulunmakta. Bir tanesi Ece Şelalesi’nden sonra yer altına giren derenin tekrar yeryüzüne çıktığı yer olan Ağlayan Mağara’dır. Küçük bir mağara olmasına rağmen muazzam bir güzelliği bulunmakta. 5-6 mt derinliğe kadar yürüyebilirsiniz ancak tavandan damlayan sulardan dolayı sırılsıklam olmayı göze almanız gerekmekte. Ağlayan Mağara ismini de buradan alıyor zaten. Mağara içinde yaşayan yarasaları ve sudaki yengeçleri de unutmamak gerek. Bunun için kafa feneri ile birlikte terlik bulundurmanız işe yarayacaktır. Duvarlarında damlataş oluşumları var. Fener ile aydınlatarak izlemenizi tavsiye ederim. Diğer mağara ise yamaçta yer alan iki oyuktan ibaret. Ancak vadi manzarası olduğu için görülmeye değer.

Ağlayan Mağara

Aşıklar Şelalesi’nin Hikayesi

Bir rivayete göre, peri padişahının kızı Sümeyra, civar köylerden Yörük Ali’ye gönlünü kaptırır. Yörük Ali de Sümeyra’ya. Ne var ki peri padişahı kızını bir ölümlüye vermek istemez ve bu aşka izin vermez. İki aşık çaresiz kalır. Nebiler vadisindeki koca çınarın altında her gün gizlice buluşur, hasret giderirler. Sonra da birbirilerine sarılır saatlerce ağlaşırlar. Bunu öğrenen peri padişahı bu aşka son vermek için askerleri ile birlikte aşıkların peşine düşer. Amacı Yörük Ali’yi öldürmektir. Tam onları yakalamak üzereyken koca çınar yarılır ve aşıkları içine alır. Bu mucize karşısında peri padişahı insafa gelir. Ancak aşıklar aşklarının sonsuza kadar sürmesi için tanrıya dua ederler. Tanrı da onları kayalıklardan akan bir şelaleye çevirir. Aşkları sonsuza kadar sürer. Kızını sonsuza kadar kaybeden peri padişahı şelalenin yukarısındaki mağaraya çekilir, gözyaşları döker. Ağlama seslerini duyan çevre sakinleri mağaraya “Ağlayan Mağara” adını verir.

Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: İzmir

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

2 hafta ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago