Kültür-Sanat

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

El Cezeri’nin Fil Saati

Lise yıllarımda Ramazan’da sahur vakti yayınlanan İbn-i Sina dizisi vardı. Fen ilmine olan ilgim dolayısı ile hiç bir bölümünü kaçırmazdım. Çocukluğundan itibaren üstadın hayatı çok ilgimi çekmişti. Yine o yıllarda müslüman bilim adamlarının icatlarına merak salmıştım. Bir kaç tane de kitap okumuştum haklarında. Yıllar sonra o hayran olduğumuz bilimadamlarının çoğu kitaplarda tasarım aşamasında yarım kalmış icatları Gülhane İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir.

Topkapı Sarayı bünyesinde yer alan Has Ahırlar’da 2008 yılında Prof. Dr. Fuat Sezgin’in büyük gayretleri ile açılan müzede müslüman bilimadamlarının icatlarının maketleri ve tanıtımları yeralmaktadır. Müzede savaş teknolojisi, tıp, fizik, astronomi, maden gibi farklı bölümler bulunmaktadır. Eserleri inceledikçe bir konuda insan hayret ediyor. Bilim dünyasına damgasını vuran İslam alimleri sahneden bir anda çekilmişler. Bu araştırılması ve dersler çıkartılması gereken bir konu.

Müzedeki eserlerden, dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim adamı olan El Cezeri’nin eseri, “Mekanik Hareketlerden Mühendislikte Faydalanmayı İçeren Kitap” (El Câmi-u’l Beyn’el İlmî ve El-Amelî’en Nâfi fî Sınâ’ati’l Hiyel’den esinlenerek geliştirilen Fil Saati oldukça ilginçtir.

Takiyüddin’in döner çevirme makinesi Zihni Sinir Projesi’ne benzese de Avrupa Sanayi devrimine giden yolu açan buhar makinesinin ilham kaynağı olmuş. Bir kazanda kaynatılarak elde edilen buhar döner çarkını çevirmekte kullanılmış. Bilim tarihinde buhar gücünden enerji elde etmenin ilk örneği olarak gösterilmekte.

Müzeyi özellikle çocuklarla beraber gezilmelidir. Yaşları küçük dahi olsa bu havayı tenüffüs etmeleri çok önemlidir. Müze Salı günleri hariç hergün açık. Giriş ücreti olmakla birlikte Müze Kart’ta ile ziyaret edilebilmektedir. İstanbul Gülhane Parkı’nda yapılacak güzel bir bir hafta sonu yürüyüşü sırasında 1 saatinizi ayırmaya değecektir.

Fatih Yıldız

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

1 hafta ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago