Asya

Körfez’in İncisi Katar

Doha’nın modern simgeleri gökdelenler

Katar, Yoldaki İzler’in ilk yurt dışı seyahati olması dolayısı özel bir yer. Açıkçası planlarımda bu küçük körfez ülkesinin ilk olması yoktu. Eski zaman seyyahları gibi önce umreye gitmek daha sonra yurt dışı seyahatlerine başlamak istiyordum. Ama umreden daha hayırlı bir yolculuk olan hac nasip olunca öncesinde Katar’a gitmeye karar verdim. Elbette bunun da özel bir anlamı vardı benim için. Kadim bir dostu ziyaret etmek. Hem dört gün boyunca Doha’yı gezdim hem de burada yaşayan arkadaşımla hasret giderdim. Topladığım izler yanıma kar kaldı. Şimdi Doha’yı beraber tanımak ister misiniz ?

Katar 1971’de kurulmuş neredeyse başkenti Doha’dan ibaret olan bir ülke. Bir kaç tane küçük şehri daha olmasına rağmen Doha harici tüm ülke çölden ibaret. Tarihi geçmişi Osmanlı’da Basra’ya bağlı küçük bir ilçe olmakla sınırlı. Katar, inci çıkartarak geçimini sağlayan bir balıkçı köyü iken gaz ve petrolün bulunması ile bir anda zenginleşen ve gelişen bir ülke. Toplamda 2 milyon kişinin yaşadığı ülkede sadece 400 bin yerli Arap bulunmakta. Geri kalanını ise çalışmak için gelen yabancılar oluşturmakta. Üst düzey çalışanlar Avrupalı ve Amerikalı iken, alt kademe işlerde ise çoğunlukla Filipinli, Nepalli ve Hintliler işçiler çalışmakta. Haliyle konuşma dili de Arapça’dan ziyade İngilizce’ye dönmüş. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiliz işgaline uğramasının da etkisi var tabiki. Hatta bir dönem İngilizler burayı Hindistan kolonisi altında yönettiklerinden Hind kültürü bile yerleşmiş. Özellikle yemeklerine baharat ve acı hakim olmuş.

Katar hakkında genel bir bilgilendirmeden sonra gördüklerimizi hatta yediklerimi içtiklerimi sırasıyla anlatayım.

Başta belirttiğim gibi turistler için Katar Doha’dan ibaret bir ülke. Bu yüzden bir kaç gün yeterli. Hatta Doha aktarmalı bir seyahat planlarsanız aktarım için verilen sürede bile gezebilirsiniz. Bunun için özel uçuşlar var. Gündüz 7-8 saat şehir turu ekliyorlar. Bu yeterli olmaz daha fazla gezmek isterseniz benim gibi 3-4 günde rahat rahat gezebilirsiniz.

Doha, yarım daire şeklindeki bir körfezin çevresine kurulmuş bir şehir. Alt kısmında Eski Doha yer almakta. Katar’a dair görülmesi gerekli yerlerin başlıcaları bu bölgede. Souq Wakıf, Fenera, İslam Eserleri Müzesi ve Emir Sarayı hepsi iç içe. Körfezin üst kısmı ise meşhur plazaların bulunduğu bölge West Bay Area. Bu iki bölgeyi bir birine bağlayan sahil yoluna ise Al Corniche diyorlar. Bir de buranın dışında yapay adaların üzerine kurulan The Pearl-Qatar var.

Souq Waqif : Doha’nın Kapalı Çarşısı

Souq Waqif : Doha’nın Kapalı Çarşısı

Al Corniche : Doha’nın Kordon Boyu

Al Corniche : Doha’nın Kordon Boyu

Ülkemizde denize kıyısı olan şehirlerin aşina olduğu bazı cadde isimleri vardır. Sahil yolu, hatboyu caddesi, kordon boyu gibi. Doha’da ve dahi Katar bulabileceğiniz tek sahil yoluna  Al Corniche diyorlarBiraz garip gelebilir. İngiliz sömürgesinde kalmış bir Arap devletinin en önemli caddesinin ismi Fransızca. Global dünya diyorlar buna. Anlamı bildiğimiz perdeleri taktığımız korniş. Körfezi perde gibi çevrelediği için mi bu isim verilmiş emin değilim.  Niye Fransızca hiç bir fikrim yok.

Corniche, Doha’nın prestij caddelerinden bir tanesi. Bir ucunda İslam Eserleri müzesi, diğer ucunda Sheraton Hotel yer alıyor. Toplam uzunluğu 5 km. Doha’da görebileceğiniz en yeşil bölge burası. Hem hurma ağaçları hem sıcak iklime uygun bir kaç tür ağaç ile geniş çim alanları yer aldığı parklar var. Doha’da yaşayanları nefes aldığı bir bölge. Akşama doğru sepetini alan ailecek pikniğe geliyor buralara. Ayrıca yol boyunca herhangi bir kafe yok. Sadece yolun orta bölgesinde yer alan Al Mourjan Restaurant var. O da oldukça pahalı. Yol boyunca koşu yapan, yürüyen insanları göreceksin. Büyük bir çoğunluğu yabancı. Arap olmayan expat denilen çalışanlar. Hafta sonu yapacak pek bir aktivite olmayınca ya AVM’de zaman geçirecekler yada Korniş’te.

Doha’da trafik tabelaları yerel giysilere göre tasarlanmış.

Korniş’in alt ucunda yer alan İslam Eserleri müzesinden ve Souq Waqif’dan daha sonra bahsedeceğim. Korniş’in diğer ucunda yer alan Sheraton Hotel’in Doha için simgesel bir anlamı var. Doha’da yapılan ilk yüksek katlı bina olması ile ünlü. Bu yüzden West Bay’daki diğer kulelere arasında sırıtmasına rağmen yıkılmıyor. Ayrıca çok güzel bir plajı var.

West Bay Area : Maslak’tan Ötesi

Fatih Yildiz

İslam Eserleri Müzesi : Tarihi olmayan ülkenin tarihi toplaması

Fatih Yildiz

Katara : Katarın Kültür Bahçesi

Fatih Yildiz

Abdulvahap Camii : Vahhabiğin kurucunu

Fatih Yildiz

Katarın İncisi  : The Pearl-Qatar

Fatih Yildiz

Türk Dostu Katar Emiri 

Şeyh Temim bin Hamed Al Sani 

Katar’ın Kanatları Qatar Airways ve Doha Havalimanı

Doha Hamad Uluslararası Havaalanı
Fatih Yıldız

View Comments

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: Katar

Recent Posts

Bitget Kripto Türevleri İşlemleri için TradingView ile Entegre Oluyor

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında…

1 sene ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago