Categories: Karadeniz

Düzce’nin Masalsı Şelaleleri

Aydınpınar Şelalesi

Düzce şehir merkezi olarak olmasa da doğal güzellikleri açısından Türkiye’nin en güzel illerinden bir tanesi. Özellikle su kaynakları açısında oldukça zengin. Öyle ki büyük ölçekli 7 şelalesi ile en fazla şelale olan şehirlerimizden birisi. Ayrıca en yüksekten dökülen şelalede Düzce’de yer alır. 6 tane nehir, 1 tane baraj gölü (Hasanlar Barajı) ve 1 tane sulak alanı (Efteni Gölü) ile su cennetidir Düzce. Fındık bahçeleri yemyeşil dağları küçük bir Karadeniz bile denilebilir.

Günü birlik bir tur yapmak isterseniz hepsini olmasa bile bu şelalelerden bir kaçını gün içinde gezebilirsiniz. Havaların ısındığı, çiçeklerin açıp yaprakların yeşillendiği, Nisan yağmurları ile suların coştuğu bu bahar günlerinde Düzce şelaleleri için yola çıktık biz de. Gelin siz de bizimle bu doyumsuz yolculuğun tadını çıkartın.

İlk durağımız göçmen kuşların uğrak noktası Efteni Gölü.

Kuş gözetleme kulesinden Efteni Gölü

Efteni Gölü

Göl deyince aklınıza Sapanca gibi büyük bir göl canlanmasın. Geniş bir alana yayılmış sığ bir su birikintisi aslında. Bundan dolayı da göçmen kuşlar burada konaklayabilmekte. Efteni Gölü adını Bizans prensesi olan Eftalya’dan almış. Anadolu’ meşhur olan efsaneler burada da kulaktan kulağa anlatıla gelir. Efsaneye göre yolculuk sırasında yüzünde yaralar çıkan Eftalya gölün suları ile şifa bulur. Buna sevinen imparator göl kenarı bir hamam inşa edip Eftalya’yı burada bırakır. Gel zaman git zaman Eftalya gölün karşı kıyısında bir Osmanlı beyine aşık olur. Bir gün kayıkla sevgilisine giderken kayığının batması ile ölür. Gölün adı da Eftalya’dan Efteni olarak günümüze gelir.

Efteni gölünün büyük bir kısmı sazlıklar kaplı. Bu yüzden çevresi gezmeniz pek mümkün değil. Gölün kenarına yapılan iskele ile gölün içlerine kadar yürüme imkanı sağlanmış. Ayrıca ahşaptan küçük bir kule var. Gölün güzelliğini tepeden izleme fırsatı veriyor. İskelenin etrafı nilüfer çiçekleri ile kaplı. Çiçekler henüz açmaya başlamışlar. Bir iki haftaya tüm güzellikleri ile kendilerini gösterecek. İşte o zaman muazzam olacaktır.

Gölden yukarı doğru baktığınızda fındık bahçelerinin yeşili gözlerimizi alıyor. İşte bu tepelere doğru 5-6 km kadar yol tırmandığımızda Güzeldere Şelalesi’ne varıyoruz.

Güzeldere Şelalesi, Türkiye’nin en büyük şelalesidir.

Güzeldere Şelalesi

Gölyaka ilçesinin sınırları içerisinde yer alan Güzeldere Şelalesi Düzce’ye 28, Gölyaka’ya ise 16 km mesafededir. 630 m rakımda 130 mt yükseklikten dökülen Bıçkı Deresi Türkiye’nin en büyük şelalesini oluşturur. Yaprak döken ağaç türleri ile her mevsim başka bir güzelliğe bürünen muhteşem bir doğaya sahip. Çevresi milli park olarak düzenlenmiş. Şelalenin dibine kadar inen merdivenleri ile ulaşım çok rahat. Park içinde kafeteryası, bungalov evleri ve mesire alanı yer almaktadır. Ailecek güzel bir geçirmek için ideal bir yer. Şelalenin üstünde yer alan Pürenli yaylasına doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

İkinci şelalemizi görmek için Aydınpınar’a doğru yola çıkıyoruz. Anca gözüne alabildiğine yeşilin tadına vara vara.

Aydınpınar Şelalesi 

Aydınpınar Şelalesi

Düzce Merkez Aydınpınar Köyü sınırları içinde irili ufaklı şelalelerden oluşan Aydınpınar Şelaleleri, Güzeldere ve Samandere Şelaleleri arasında yol güzergahında yer alır. Şelaleleye kadar korunaklı bir yol yapılmış. Orta çaplı ama görsel olarak çok güzel bir şelale. Coşkun akan sesi ile bakakalıyorsunuz.

Fatih Yildiz

Samandere Şelalesi

Düzce il merkezine 26 km uzaklıkta yer alan Samandere Şelalesi belki de Türkiye’nin en fantastik şelalesidir. Tek parça olarak akmamasına, net olarak görülen bir açısı olmamasına rağmen kendisine hayran bırakan doğal bir oluşumu var. Bundan dolayı Orman Bakanlığınca “Tabiat Anıtı” olarak tescil edilmiş.Büyük şelale cadı kazanı denilen bir boşluktan kayboluyor önce. Sonra köprü altında geçerek ikinci bir şelale oluşturuyor. Yanlardan küçük şelalelerle destekleniyor atmosfer. Kendiniz üç boyutlu bir sinemada hissediyorsunuz ama her ayrıntısı ile gerçek. Daracık bir kanyondan ovaya doğru uzanıp gözden kaybolurken sizde akıp gidiyorsunuz adeta. Öyle masalsı bir yer işte Samandere.

Trekking Time’dan rehberimiz Timuçin sayesinde tüm bu güzellikleri arkamızda bırakıp masalsı bir haftasonu daha geçirmenin mutluluğu ile evimize dönüyoruz.

Fatih Yildiz
Samandere Şelalesi Cadıkazanı
Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: Düzce

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

3 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago