Karadeniz

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar

Yedigöller, Türkiye’de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı bir atmosfere bürünür. Kışın karla kaplıyken yada baharda ağaçlar yeni yeni yeşillenirken de muhteşem bir güzelliğe sahip olan Yedigöller sonbaharda ise gerçek ruhunu bulur.

Yedigöller’in Gölleri

Yedigöller’in Gölleri

Yedigöller, Bolu, Düzce ve Zonguldak’ın kesiştiği bir noktada etrafı dağlarla çevrili muhteşem doğaya sahip bir bölge. İsmini irili ufaklı yedi gölden alır. Göller heyelan sonucu oluşmuş. Yukarıdan aşağı doğru sıralanmaktalar. En yukarıdaki göl ile en aşağıdaki göl arasında 100 mt kot farkı var. Tepelerde çam ağaçları varken çukurda kalan göllerin olduğu bölge yapraklarını döken ağaçlarla kaplı. Sonbaharın manzarası göllerin üzerine yansıyınca tarifsiz bir manzara oluşuyor. Doğa yeni bir mevsime hazırlanırken oluşan pastel renkler insanın ruhunu okşuyor sanki.

Milli parkın girişinde itibaren göllerin isimleri ve özellikleri :

Sazlıgöl : Etrafı sazlarla üstü yemyeşil polenlerle kaplı bir göl.
İncegöl : Adı üstünde ipincecik bir göl.
Nazlıgöl : Nazlımı nazlı ama geniş sayılabilecek bir göl. 5-10 mt derinliği bulunmakta.
Kurugöl : Göl demeye bin şahit lazım. Sadece bahar aylarında Nazlıgöl’ün taşan sularının oluşturduğu bir iki ay ömrü olan bir göl. Adı üstünde Kurugöl.
Deringöl :  Büyükgöl’den daha derin olmasa da 10 mt derinliği ile  Deringöl ismini almış.
Büyükgöl : Göllerin en büyüğü ve en güzel manzaraya sahip olanı. Köprüsü ve iskeleleri ile fotoğrafçıların kalbini fetheden bir göl.
Seringöl : Su sıcaklıkları aynı olsa da daha çukurda kaldığından bu ismi almış olsa gerek.

Yedigöller Şelalesi

Yedigöller Şelalesi

Yamaçlardan akan sularla yapay olarak oluşturulan şelalede Yedigöller’in renk senfonisi şelalede çığlığa dönüşüyor. Ne tarafa baksanız yağlı boya tadında manzaralarla karşılaşıyorsunuz. Çekilen meşakkatli yola rağmen insanın defalarca gelmek isteyeceği bir yer.

Şelalenin hemen üstünde yedi gözlü Dilek Çeşmesi var. Eğer dilek tutar ve bu çeşmede yan yana yedi musluktan da su içerseniz dileğiniz gerçek oluyormuş derler.

Yedigöller’in Hikayesi

Yedigöller’in Hikayesi

Yedigöllerle ilgili anlatılan efsanelerden en dokunaklı olanı Bolu Bey’inin oğluyla ilgili. Bir zamanlar Yedigöller’de çaresizlere çare, dertlilere derman, tül kanatlarında mutluluk taşıyan ve bunları cömertçe insanlara bağışlayan iyilik perileri yaşarmış. Bir gün Bolu Beyi’nin oğlu buralarda av yaparken, ak güvercinin peşine düşmüş. Güvercin daldan dala, kona göçe Yedigöller’in bulunduğu yere gelmiş. Bolu Beyi’nin oğlu tam yayını gerip, okunu salacağı zaman güvercin, dünya güzeli bir peri oluvermiş. Oğlanın aklı başından gitmiş, dizlerinin bağı çözülmüş, yayını geren parmakları gevşeyivermiş. Ok da hedefine ulaşmış. Peri kızı kalbinden vurulmuş. Bir ah sesi, bir kara bulut, bir gök gürültüsü, yer kaynamış, gök ağlamış. Az sonra çağlayan dereler, kaynayan dağlar,bu olaydan sonra buradan çekilip gitmişler. Akan sular, kaynayan pınarlar peri kızının kanı canıymış, su sesleri de onun iniltileri. Ağlayan perilerin göz yaşları orda burada öbek öbek toplanmış göl olmuş.

Yedigöller Günübirlik Gezi

Yedigölleri görmek için sadece bir günlük vaktiniz var ise özel aracınızla çok erken saatte mümkünse hafta için gelmenizi tavsiye ederim. Yoğun kalabalıktan doğanın tadı kaçabiliyor.

Ayrıca İstanbul ve Ankara çıkışlı tur firmalarının haftasonları yaptığı gezilere katılabilirsiniz.

Yedigöllerde Kamp

Yedigöllerde Kamp

Hayatta bir kere dahi olsa Yedigöller’de kamp yapılması gerekiyor. Sonbhar şart değil ama Bolu’nun insanın içini donduran soğuna rağmen burada gecelemek müthiş keyifli bir duygu.

Çadırınızı açtığınızda sonbahar renkleri ile uyanmak insana huzur veriyor.

Yedigöllerde bir kaç senedir günü birlikçilerin mangal yapması yasak. Ama kamp yapanlar hava karardıktan sonra teneke kutularda ateş de yakabiliyor mangalda yemek de pişirebiliyorlar.

Çadır kurmak için Deringöl kenarın büyük bir alan ayrılmış. Burada karavanlar da konaklayabilir. Ayrıca Büyükgöl’de küçük bir alan daha var. Eğer erken saatte giderseniz burada daha sakin bir yer bulabilirsiniz.

Kamp Çadır ücreti :

1 Çadır – (1 Gün): 40 TL

1 Karavan (1 Gün ) :45 TL.

Kapankaya Tepesi Seyir Terası

Kapankaya Seyir Terası,

Kapankaya Seyir Terası, Yedigöller milli parkına giden yol üzerinde Çukurören köyü yakınlarında bulunmaktadır. Yedigöller milli parkının güneyinde yer alan teras 1298 metre yüksekliktedir. Terastan Büyükgöl, Deringöl, Nazlıgölü ve tüm Yedigöller vadisi ile çevresini rahatlıkla görebilirsiniz. Özellikle sonbahar Ekim sonu Kasım başı manzaranın seyrine doyamazsınız. En güzel izleme zamanı öğleden sonra güneş arkanızda olduğu vakitlerdir. Arabayı yol kenarında bırakıp 5-10 dk kadar yürümeniz gerekiyor. Hafif tırmanışlı zevkli bir yol. Çok fazla efor gerektirmez. İzleme terası haricinde küçük bir de izleme kulesi var.

Yedigöllere Nasıl Gidilir

Yedigöllere yolu kendisi gibi çok güzel

Bolu’dan 42 km’lik çok uzun ve zorlu bir yolla ulaşılıyor. Yaklaşık 20 km tırmandıktan sonra kalan mesafeyi dik bir şekilde inmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak yol oldukça temiz. Herhangi bir araç gelebilir. Buna rağmen kış aylarında bu yol karla kapanıyor. Arazi aracı hariç ulaşım mümkün değil. Mengen ve Yığılca üzerinden de gelen iki yol var. Ancak burada yollar daha kötü.

İstanbul’dan Bolu yaklaşık 3 saat , Bolu’dan da Yedigöller’e 1,5 saatlik bir yolculuk sürmekte. Toplamda İstanbul’dan Yedigöller’e 4,5 saate varabilirsiniz.

Yedigöllerde Nerede Kalınır ?

Yedigöller Pisagor Evleri

Yedigöllerde kalmak isterseniz çadırdan vazgeçmemelisiniz. Mutlaka konfor olsun istiyorsanız milli parkın içindeki Yedigöller Pisagor Evleri’ni tercih edebilirsiniz. Yemek yemek için cafe ve restoranlar olsa da kendi yiyeceğinizi yanınıda getirmenizi tavsiye ederiz.

Kır Evi – 3 yataklı (günlük) : 385 TL.

Kır Evi – 4 yataklı (günlük) : 465 TL.

Yedigöller Giriş Ücreti (2020)

Motorsiklet : 14 TL.

Otomobil : 21 TL.

Minibüs : 63 TL.

Midibüs : 112 TL.

Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: Bolu

Recent Posts

Bitget Kripto Türevleri İşlemleri için TradingView ile Entegre Oluyor

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında…

1 sene ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago

Armutlu Fıstıklı Kampı

https://www.youtube.com/watch?v=wzs_rgKzhKA Fıstıklı Köyü, Yalova Armutlu’nun adı gibi çok güzel olan köylerinden bir tanesi. Ailecek ilk…

4 sene ago