İstanbul

Abdülmecid Efendi Köşkü

Üsküdar Bağlarbaşı’nda Nakkaştepe’ye doğru giderken sağ tarafta yüksek duvarların arkasında bir köşk dikkati çeker. Son dönem Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiş köşkün ihtişamlı bir de kapısı vardır. Ancak bu kapı hep kapalıdır. Yıllar yılı kapıdan bakıp geçer giderdim. Ta ki Abdülmecid Efendi Köşkü artık her sene yapılan bir sergi için kapılarını açana kadar.

Abdülmecid Efendi Köşkü Sergi

Her sene İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak açılan bu sergide Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un özel koleksiyonundan eserler sanatseverlerle buluşmaktadır.

Bu sene “İçimdeki Çocuk” teması ile açılan sergi, 10 Kasım 2019’a kadar Pazartesi hariç haftanın her günü 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Abdülmecid Efendi Köşkü’ne giriş ücretsizdir. Köşk sadece sergi süresince ziyaret edilebilmektedir. Köşkün içiyle birlikte geniş bahçesinde de eserler sergilenmektedir.

Abdülmecid Efendi Kimdir ?

Abdülmecid Efendi, Sultan Abdülaziz’in şehzadesi ve Osmanlı’nın son veliahdıdır. Osmanlı yıkıldıktan sonra TBMM tarafında 1922 yılında Halife ilane edilir. Ancak 1924 yılında halifelik kaldırıldıktan sonra tüm Osmanlı ailesi ile birlikte yurtdışına sürgüne gönderilir.

Abdülmecid Efendi Köşkü’nün Tarihi

Abdülmecid Efendi Köşkü selâmlık Kapısı üstünde yer alan çini kitâbede kûfî yazı ile “Allah’tan başka galip yoktur” [lâ galibe illallah] âyeti yer almaktadır.

Mısır Hidivi İbrahim Paşa tarafından 1880-1895 tarihleri arasında yaptırılan av köşkü, Sultan II.Abdülhamid tarafında satın alınarak Şehzade Abdülmecid Efendi’ye hediye edilir. Sanata düşkünlüğü ile bilinen Abdülmecid Efendi, köşkü yazlık konut olarak kullanır. Döneminin sanat, edebiyat ve siyaset dünyasının hatrı sayılır kişileri bu köşkte ağırlanır.

Köşk, Mimar Vallaury tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Her detayı çok ince bir zevkle tasarlanmış. Özellikle yer karoları ve duvar çinileri büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Tavan tezyinatları da restorasyonlarda değişiklik gösterse de hala göz alıcıdır.

Köşkün ilk yapılduğı dönemde Selamlık binası ile birlikte harem binaları ve diğer müştemilât yapıları bulunmaktaymış. Ancak günümüze sadece Selâmlık Binası ulaşmış.

1924 yılında halifeliğin kaldırılması ile birlikte Abdülmecid Efendi’ye ait köşk İstanbul Deftarlığına devredilir. Uzun yıllar atıl bir şekilde bekletilen köşk 80’li yıllarda Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent tarafında satın alınarak restore ettirilir. YKB’nin Koç Grubuna devri ile birlikte sergilerde kullanılmaya başlanmıştır.

Abdülmecid Efendi Köşkü Fotoğrafları

Fatih Yıldız

View Comments

  • Sosyal medyada sıkça resimlerini görüyordum. Girişlerin ücretsiz olduğu sevindirdi bizi. Güzel bir rehber oldu teşekkür ediyorum :)

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

4 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago