İstanbul

Baltalimanı Japon Bahçesi

Baltalimanı Japon Bahçesi

İstanbul’un Japonya’da bir kardeş şehri olduğunu biliyor muydunuz ? Sadece sembolik bir kardeşlikten bahsetmiyorum. Coğrafi olarak ikiz kardeş gibi tıpatıp benzeyen bir şehir. Ya bu şehrin kardeşliğini pekiştirmek için İstanbul’a sakuralarla yani kiraz ağaçları ile dolu bir Japon Bahçesi hediye ettiğini ?

İstanbul’un İkizi Shimonoseki

Shimonoseki

Japonya’nın Shimonoseki şehri coğrafi olarak tıpatıp İstanbul’a benzemektedir. Shimonoseki, Honshu ile Kyushu adaları arasındaki Kanmon Boğazı’nın iki kıyısına kurulmuş bir şehirdir. Boğaz üzerinde İstanbul’daki gibi asma köprüler bulunmaktadır.

2003 yılında Türkiye’de kutlanan “Japon Yılı” anısınına Shimonoseki şehri İstanbul’a bir Japon Bahçesi hediye etmiştir. Baltalimanı’na yapılan bahçe tipik bir Japon Bahçesi’nin tüm öğelerini içermektedir.

Japon Bahçesi

Japon Parkı

Baltalimanı’na yapılan park tipik bir Japon Bahçesi’nin tüm özelliklerini taşımaktadır. Çay Odası (Yogetsuan), Şelale, Gölet, Çardak gibi öğeler içerem parkta çeşit çeşit çiçekli ağaçlar mevcuttur.

Elbette Japonya’nın sembolü olan Kiraz yada Sakura ağacı parkın her bulunmaktadır.

Sakura Nedir ?

Sakura çiçekleri Nisan başında açmaya başlayıp kısa süre içinde de dökülür.

Sakura, 200’den fazla çeşidi olan ve meyve vermeyen bir kiraz ağacı türüdür. Japonlar tarafından saygı duyulup büyük bir önem verildiği için ulusal simge haline gelmiştir.

Sakura çiçekleri Nisan başında açmaya başlayıp kısa süre içinde de dökülür. Bu yüzden Japon edebiyatında hem yaşamı ile hem ölümü hatırlatan bir sembol olarak kullanılmaktadır.

Sakura, Japonya’nın doğal zenginliği sayıldığı için ülke dışına çıkartılması yasaklanmıştır. Sadece özellikle hediye edilen 9 ülke bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Türkiye’dir.

Sakura hakkında daha detaylı bilgiyi Apelasyon dergisindeki bu yazıda bulabilirsiniz.

Baltalimanı Japon Bahçesi Nerededir ?

Baltalimanı Japon Parkı, Baltalimanı Hastanesi’nin tam karşısındadır.

Baltalimanı Japon Bahçesi, Baltalimanı Hastanesi’nin tam karşısındadır. Sarıyer yönüne giden tüm otobüslerle gidilebilir. Ayrıca Emirgan İskelesi’ne 10 dk yürüyüş mesafesindedir. Eminönü, Beşiktaş ve Üsküdar’dan kalkan boğaz tekneleri ile ulaşılabilir.

Sabah 9:00’da açılan park kış aylarında 17:00’a kadar, bahar ve yaz aylarında ise 19:30’a kadar açıktır.

Sakura görebilmek için ayrıca Nezahat Gökyiğit Botonik parkını ve Emirgan Korusu Beyaz Köşk’ü ziyaret edebilirsiniz.

Fatih Yıldız

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

7 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago