Kültür-Sanat

Kitap Saksı Yapımı

Kitap okumak hayatımın ayrılmaz bir parçası. Çiçek yetiştirmek te öyle. Hatırı sayılır bir kaktüs ve sukulent koleksiyonum var. Ayrıca sıradışı objelerden saksılar yapıyorum. Kitaplardan da saksı yapma fikri aklıma geldiğinde önce kitabın amacı dışında kullanılmasının iyi bir fikir olmadığını düşünerek reddettim.
Sahafları dolaştığım bir gün 1 liraya satılan kitaplar arasında kiril alfabesi ile basılmış bir kitap dikkatimi çekti. Kalın ciltli bir kitap. Aklımdaki fikri bu kitap üzerinde uygulayabilirdim. Hemen kitabı satın aldım. Ortasını maket bıçağı ile delip kendi yetiştirdiğim bitkilerle süsledim. Delmek baya uğraşmıştım ama topu topu “1 Lira” masraf yaparak dekoratif bir saksım olmuştu. Aldığım kitabın Ukrayna diliyle yazılmış bir dua kitabı olduğunu da sonradan öğrenecektim.
Kütüphaneme bakarken raflarda kitapların ortasında bir çiçek açtığını hayal ettim. Hatta arada bir kitap saksı olsa. Düşüncemi eski ciltli bir kitap değil de okuduğum ama bir daha okumayacağım kalın bir kitapta denemeye karar verdim. Taht Oyunları tam biçilmiş kaftandı.

Kitap Saksı Nasıl Yapılır ?

Şimdi “Kitap Saksı Nasıl Yapılır?” hep beraber görelim.

Kitap Saksı Yapımı İçin ihtiyacımız olan malzemeler :

• Eski mümkünse ciltli bir kitap
• Küçük pet şişe
• Küçük kaktüs saksılı bitki
• Cetvel
• Kalem
• Maket Bıçağı
• Yapıştırıcı

“İlk yaptığım örnekte bitkileri kitaba sabit yerleştirmiştim. Haliyle sulaması zor oluyordu. Çiçekler kuruduğunda da değiştirmesi ayrı bir iş gerektiriyordu. Bu sefer daha kolay bir yöntem denemeye karar verdim. 250 ml’lik pet şişenin taban kısmını kitaba gömüp küçük kaktüs saksısını içine yerleştireceğim.
Kitap Saksıyı yapmak için iç kapağının tam ortasında şişenin tabanını ölçü alarak bir daire çiziyoruz. Amacımız kaktüs saksının gireceği kadar bir delik açmak. Maket bıçağı ile bu dairenin içini sayfa sayfa oyuyoruz. Keskin ve sağlam bir maket bıçağı ile 15-20 sayfa bir anda kesilebilir. Arada sırada şişenin geçip geçmediğini kontrol ediyoruz.


Kitap saksımız hazır. Artık istediğiniz kaktüs yada sukulenti saksınızda kullanabilirsiniz. Sulamasını da kitaptan çıkartarak rahatlıkla yapabilirsiniz.

Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız

Recent Posts

Bitget Kripto Türevleri İşlemleri için TradingView ile Entegre Oluyor

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında…

1 sene ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago