Marmara

Armutlu Fıstıklı Kampı

Fıstıklı Köyü, Yalova Armutlu’nun adı gibi çok güzel olan köylerinden bir tanesi. Ailecek ilk deniz kampımız burada yaptık. Yalova, İstanbul’un yanı başında masmavi Marmara Denizi içinde yemyeşil bir kısrak başı gibi uzanmakta. Yüksekliği 900 mt bulan dağlarla kaplı Yalova’nın bir tarafı İstanbul’a bakarken diğer taraftan Gemlik Körfezine üzerinden Bursa Mudanya kıyılarını izler.  Yarımadanın tam ucunda Armutlu ilçesi yer alır. 90’lı yılların meşhur İhlas Tatil Köyü ile tanınan Armutlu’nın Gemlik’e kadar uzanan kıyıları ise pek bilinmez. Bu bölgede kıyı şeridi çok dar olduğu için bir iki köy ve tatil sitesi haricinde yerleşim bulunmuyor. 

Armutlu Fıstıklı Köyü

Fıstıklı’ya Nasıl Gidilir ?

Fıstıklı’ya Topçular Feribot İskelesi’nden yaklaşık 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Hem Yalova Çınarcık istikametinde kuzey kıyılarından hem de Gemlik üzerinden güney kıyılarından aynı sürede varılmaktadır. Bizim yaptığımız gibi gidiş ve dönüşte her iki yolu da kullanabilirsiniz.  

Fıstıklı Köyü

Fıstıklı Köyü, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle kurulmuş. Köyün kuruluş amacı köye adını veren Fıstık ağaçlarından Osmanlı Donanması için kürek yapmakmış.

Fıstıklı yemyeşil tepelerin masmavi denize baktığı şirin bir tatil köyü. Altınkum plajı ile mavi bayrak almayı haketmiş. Birçok otel ve pansiyon olmakla birlikte bizim tercihimiz köyün deniz kıyısında fıstık ağaçların altındaki mesire alanında kamp yapmak oldu.

Fıstıklı Köyü Kamp Alanı

Fıstıklı Köyü Mesire Alanı piknik yapmak için hem de gece kamp yapmak için kullanılabilecek bir yer. Kumsalın hemen yanı başındaki devasa fıstık ağaçları kamp için mükemmel bir alan. Yalnız hafta sonları yer bulmak zor olabilir. Alanda duş ve tuvalet kabinleri mevcut. Gece için de korunaklı bir yer. Ailecek rahatlıkla kamp yapmaya uygun. Ateşli yakıp mangal da yapabilirsiniz. Kamp alanı içinde Tümer Pansiyon isminde küçük bir pansiyon var. Soğuk içecek ve atıştırmalıklar için pansiyonun büfesini kullanabilirsiniz.

Ailemle yapacağım ilk kamp olmasından dolayı onların rahat etmesi için kamp yatağı aldım. Bu sayede ilk defa kamp yatağını da test etmiş oldum. Ayak pompası ile şişirmek toplamda 4-5 dk sürüyor. Havasını alıp toplamak da ancak 5 dk.  Açıkçası büyük bir rahatlık olduğunu söyleyebilirim. Decathlon tek kişilik kamp yataklarından iki tane aldım. Bundan sonra tek başına yapacağım kamplarda da kullanabilirim.

Artık deniz kampını sık sık yapacağımız için Decathlon’dan plaj şemsiyesi de aldım. Burgulu aparat sayesinde şemsiyeyi kumsala vida gibi çevirerek sabitlemek çok kolay.  Kamp fotoğraflarında artık çadır ile birlikte şemsiyem de olacak. 

Çadırımızı kurduk, şemsiyemizi açtık. Artık soğuk suya girme vakti geldi. Fıstıklı’nın tertemiz bir denizi var. Marmara’dan beklemeyeceğim kadar berrak. Ayrıca deniz tabanı da kum.

Armutlu Sualtı Çekimi

Bu kampı özel kılacak ilklerden bir tanesi de SJCAM  aksiyon kamerası ile il defa deniz altı yaşamını kayıt altına almış olmam. SJCAM ile ilgili görüşlerimi başka bir videoda paylaşacağım. Su altı çekimi yaparken snorkel yüz maskesi kullandım. Rahat kullanımı sayesinde sualtını seyretmekten oldukça zevk aldım. Bu tip maskeler deniz altını seyretmek için kullanılıyor. Dalış için güvenli değiller.

Sualtının bambaşka bir atmosferi var. Bu merakla denizdeki zamanımı yüzmek yerine izlemekle geçirebilirdim. Ancak benim de bir deniz lalem var.  Suda babasıyla oynamayı çok seviyor. Vaktimin çoğunu ona ayırmalıyım.

Sudan çıkıp kumsalın biraz dışındaki çakıllı koylarda dolaştığınızda çok güzel manzaralarla karşılaşıyorsunuz. Gemlik’e kadar bu şekilde çok güzel ıssız koylar var. Tam karşıda da Mudanya kıyıları çok net belli oluyor.

Gün tamama erdi. Artık ateşimizi yakıp yemeğimizi pişirme vakti.

Kamp yemeklerimi daha önceki videolarımda güzel güzel anlatmıştım. Bu sefer tatlıda bir değişiklik yapmaya karar verdim. Kamp ateşinde mashmellow . Kızlar afiyetle yediler ama açıkçası benim pek hoşuma gitmedi. İmdadıma kamp alanına gelen seyyar dondurmacı arabası yetişti.

Dolunayda Kamp

Fıstıklı kampını planlamadan dolunay zamanına denk getirmişim. Kumsalda dalga sesleri arasında dolunayı izlemek inanılmaz keyifliydi. Aya eşlik eden Jüpiter ve Satürn de gece renk kattı.

Dolunayın cazibesine kapılıp gecenin karanlığında kendimi suyu bıraktım. Birkaç dakika bile olsa bu hazzı yaşamak bu kampın unutulmazları arasındaydı.

Dolunayda denizde olan sadece ben değildim. Küçük balıkçı tekneleri de kısmetinin peşindeydiler.

Huzur dolu bir geceden sonra sabahın ilk ışıklarında kumsala toplaşan martılar uyandırdı bizi. Çocuklarımla geçirdiğim ilk kamp sabahında mutlu bir gün başlıyordu benim için.

Kahvaltıdan önce sahilde sabah yürüyüşüne çıktığımızda açıkta bizi bir sürpriz bekliyordu.  Yunuslar önümüzden dans ederek geçiyorlardı. Güzel geçen kampımıza neşe kattılar.

İlerleyen dakikalarda sahile bir tekne yanaştı. Gece avlanan balıkçılar kampçılara taze balık satmak için yanaşıyordu.

Artık kampta son dakikalarımız. Sandalyemi suyun içine sokup serinliğin tadını çıkartıyorum.  

Armutlu kampı beklediğimin çok üstünde memnun etti beni. Birçok ilk beraber yaşadım. Bırakıp giderken attığım bakışta Gemlik Körfezi’nin güzelliği vardı.

Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: Yalova

Recent Posts

Bitget Kripto Türevleri İşlemleri için TradingView ile Entegre Oluyor

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında…

1 sene ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago