Kültür-Sanat

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası

Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa’nın Adriyatik Denizi’nde kendi inşa ettiği 400 metrekarelik bir platform üzerinde kurduğu kısa ömürlü mikroulus devletidir. Resmî dili Esperantodur. Esperantonun resmî dil ilan edildiği ilk ve tek devlettir.

Rose Adası

1967’de İtalyan mühendis Giorgio Rosa, dokuz pilonla desteklenen 400 metrekarelik (4.300 fit kare) bir platformun inşa etti. Restoran, bar, gece kulübü, hediyelik eşya dükkanı ve bir de dahil olmak üzere bir dizi ticari kuruluşla donattığı adada ayrıca bir postane ve radyo istasyonunu bulunmaktaydı.

Platform, 24 Haziran 1968’de Giorgio Rosa’nın başkanlığında bağımsızlık ilan etti. Bağımsız bir yapay dil olan Esperanto resmi edildi. Hem Esperanto rozo hem de İtalyanca rosa “gül” anlamına gelir. Bayrak olarak da gül sembolü kullanıldı. Rose Adası’nın Adriyatik Denizi’ndeki yaklaşık konumunu gösteren bir pul yayınladı. Cumhuriyetin sözde para birimi “Değirmen” idi ancak herhangi bir madeni para veya banknot üretilmedi.

Esperanto adı “Insulo de la Rozoj” altında,

Esperanto Dili

Esperanto, Leh göz doktoru Ludwik Lejzer Zamenhof tarafından 1887 yılında yaratılan yapay dildir. Zamenhof’un 1905 yılında yayımladığı Esperantonun Temelleri kitabında dilin yapısı ve kuralları izah edilir.

Kendini Dr. Esperanto olarak tanıtan Zamenhof, farklı dilleri konuşan kişiler arasındaki iletişim zorluklarının, öğrenilmesi kolay bir ortak dil ile aşılabileceğini düşünerek Esperantoyu oluşturmuştur. Günümüzde en çok tanınan ve en çok konuşanı bulunan yapay dildir.

Rose Adasının Yıkılışı

İtalya’nın egemenlik hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle platform 13 Şubat 1969’da dinamitlerle havaya uçuruldu.

Rose Adası Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler’e üyelik başvurusunda bulundu. Ancak kabul edilemeden İtalya’nın müdahalesi geldi.

Rosa’nın eylemleri, İtalyan hükümeti tarafından ulusal vergilendirmeden kaçınırken turistlerden para toplama amaçlı bir taktik olarak görüldü. Rosa’nın mikronasyonunun arkasındaki gerçek neden bu olsa da olmasa da, İtalyan hükümetinin tepkisi hızlı oldu. İtalyan askerleri platforma inerek kontrolü ele aldı. İtalya’nın egemenlik hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle platform 13 Şubat 1969’da dinamitlerle havaya uçuruldu.

Kısa bir süre bağımsız kalan devlet, İtalyan hükümetinin talimatıyla İtalya’nın egemenlik hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle İtalyan Donanması tarafından işgal edilip 13 Şubat 1969’da havaya uçuruldu.

Mühendis Giorgio Rosa 2 Mart 2017’de sürgündeki devlet başkanı vasfı ile vefat etti.

Rose Adası gibi benzer olayların yaşanmaması için bm uluslararası suları dünya genelinde 6 milden 12 mile çıkartılmasına karar verdi.

Rose Adası Filmi

Rose Adası’nın hikayesi aynı isimle filmi çekildi. 2020 yılında Netflix’te yayınlandı.

.

Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız

Recent Posts

Bitget Kripto Türevleri İşlemleri için TradingView ile Entegre Oluyor

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında…

1 sene ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago

Armutlu Fıstıklı Kampı

https://www.youtube.com/watch?v=wzs_rgKzhKA Fıstıklı Köyü, Yalova Armutlu’nun adı gibi çok güzel olan köylerinden bir tanesi. Ailecek ilk…

4 sene ago