İstanbul

Çekmeköy Alemdağ : İstanbul’un En Yüksek İkinci Tepesi

Çekmeköy Alemdağ, İstanbul’un Anadolu yakasının kıyı şeridini saran Aydos , Kayışdağı ve Çamlıca tepelerinin arkasında bir kale gibi yükselen, 442 mt yüksekliği ile İstanbul’un en yüksek ikinci tepesidir.

Etrafını saran ormanları ile Alemdağ, İstanbul’a nefes aldırmaktadır. Bu yüksek tepeden İstanbul’a kuşbakışı bakmak için bir pazar gününüzü buraya ayırmalısınız.

Alemdağ

Çekmeköy Alemdağ

Taşdelen Mesire Alanı‘ndan başlayan orman Beykoz ve Şileye kadar uzanmakta. Çok geniş bir alana yayılmakta ve bir çok yükseltisi olmakla birlikte en yüksek tepesinin adı ile yani Alemdağ olarak anılmaktadır. Radyo anteni bulunan zirvesinden Sultanbeyli, Sancaktepe, Ataşehir, Ümraniye’nin tamamı , ayrıca Üsküdar ve Beykoz’un ise bir kısmı görülebilmektedir.

Aslında Alemdağ’a kale denmesi bir bir benzetme değil tarihi bir vakaya dayanmaktadır. Selçuklu dönemi komutanlarından Seyyid Battal Gazi’nin torunu Turasan Bey Alemdağı’a kadar gelip burada bir kale yaptırdığı ve İstanbul’u fethetmek için bölgede tutunmaya çalıştığına dair bazı kayıtlar bulunmaktadır. Bu kısım araştırılmaya muhtaç olmakla birlikte askeri bölgede içerisinde bulunan mezar ve kale kalıntıların olduğuna dair bilgiler bu iddiayı güçlendirmektedir.

Taşdelen Mesire Alanı

Taşdelen Mesire Alanı

Alemdağ’da yürüyüş, dağ koşusu ve bisiklet gibi bir çok spor aktivetesi yapılmaktadır. Bunun için Taşdelen Mesire Alanı’ndan giriş yapabilirsiniz.

Özel bir işletme olan mesire alanının piknik yapılan bölümünde otopark, restoran, mescit, tuvalet ve çeşme gibi sosyal tesisler mevcuttur. Ancak ormanın iç bölgelerinde bu imkanlar bulunmaz. Bu yüzden su kabınızı yanınızda taşımanız gerekmektedir.

Ormana spor amaçlı yaya girişlerinde ücret alınmamaktadır. Bunun için spor kıyafetle gelinmesine dikkat edilmelidir. Araçlı yada piknik amaçlı yaya girişi ise ücretlidir. Araç giriş ücreti 20 TL’dir.

Alemdağ Bitki Örtüsü

Katır tırnakları bahar sonu yaz başı sarar her yanı

Alemdağ, çam, meşe, kayın ve köknar ağaçlarıyla kaplı 2000 dönüm ormandan meydana gelmekte. Bu yapısından dolayı tarihi çok eskilere dayanan Taşdelen sularınının kaynağı burasıdır. Orman içinde Taşdelen Doğal Kaynak Suyu tesislerini görebilirsiniz.

Orman içersindeki yol kenarları ve çayırlık alanlarda ise farklı bir çok birkiye rastlanmakta. Katır tırnağı, orman gülü, yaban gülü, sarı kantaron, yaygın kangal bunlar arasından bir kaçıdır.

Taşdelen Doğal Kaynak Suyu’nun Tarihçesi

Taşdelen Vakıf Kaynak Suları

Alemdağ, çam, meşe, kayın ve köknar ağaçlarıyla kaplı 2000 dönüm ormandan meydana geliyor. Bu yapısından dolayı tarihi çok eskilere dayanan Taşdelen sularınının kaynağı burasıdır. Taşdelen Doğal Kaynak Suyu 1582 yılında Sultan 2.Selim’in eşi Nurbanu Sultan tarafından vakfedilmiştir.

Sultan II. Abdülhamid Han’ın kullandığı ve tavsiye ettiği su Vakıf Taşdelen’dir. 27 Nisan 1909 da tahtan indirilip, selanik’e gönderilirken Sirkeci Tren Garı’nda son dileği sorulduğunda, bir bardak Vakıf Taşdelen Suyu istemiş.

Hac farizası için yola çıkan surre alaylarındaki küplere bu sudan yüklenildiği ve hac dönüşü de bu küplere zemzem suyu doldurularak geri getirildiği için “Zemzem’in yol arkadaşı” iltifatına ulaşmıştır.

İstanbul’un En Yüksek Noktaları

Alemdağ’dan Ümraniye ve Çamlıca Tepesi

İstanbul’un en yüksek yeri 537 metre rakım ile Kartal, Pendik, Sultanbeyli ve Sancaktepe ilçeleri sınırlarında yer alan Aydos tepesidir. Bu sıralamayı 442 metre rakım ile Çekmeköy sınırları içinde yer alan Alemdağ ve 438 Metre rakım ile Ataşehir sınırları içinde yer alan Kayışdağı takip etmektedir. Ulaşım kolaylığı ile popüler olan Üsküdar sınırları içinde yer alan Çamlıca tepesinin rakımı ise 268 metredir.

İstanbul’da genel olarak bilinen en yüksek yerler:

  • Aydos: Rakım 537 metre
  • Alemdağ: Rakım 442 metre
  • Kayışdağı: Rakım 438 metre
  • Çamlıca : Rakım 268 metre

Fatih Yıldız

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

5 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago