İstanbul

Şehzade Mehmet Türbesi : Evlat Acısının Çinilere Yansıması

Şehzade Mehmet Türbesi, Fatih Şehzadebaşı’nda İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin karşısında İstanbul’un en güzel camilerinden birisi olan Şehzade Camii’nin avlusunda yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan’a kendi adına bir cami yapmasını emrettik sonra Şehzade Mehmet’in genç yaşta vefat etmesi üzerine camiye onun adını vermiştir. Ayrıca şehzadesi için bu çok zarif türbeyi inşa ettirir.

Mimar Sinan, Kanuni’nin üzüntüsünü çok iyi anlamış olmalı ki türbede ancak genç bir şehzadenin kaftanlarında kullanılabilecek sarı yeşil gibi açık renk çinilere yer vermiş. Bu özelliği ile diğer Osmanlı türbelerinden ayrılmaktadır. Ayet-el Kürsi başta olmak üzere bir çok ayeti türbeyi çevreleyecek şekilde çinilere yerleştirmiş.

Ters Taht

Şehzade Mehmet Türbesi

Şehzade Mehmet Türbesi girişinde sandukanın üzerindeki ahşap yapı hemen dikkati çekmektedir. Esasen Kanuni Sultan Süleyman tahtı olup ters çevrilerek türbeye yerleştirilmiş. Bundan murad Sultan Süleyman’ın kendinden sonra padişah olarak Şehzade Mehmet’i düşündüğünü söylenir. Şehzade Cihangir’de bu türbede medfundur.

Şehzade Camii

Mimar Sinan meşhur sözünü bu cami için söylemiştir. “Şehzade çıraklık, Süleymaniye kalfalık, Edirne Selimiye de ustalık eserimdir” diyecektir. Sinan eserleri arasında ilk basamak olarak gösterse de Sultanahmet ve Yeni Camii yapılırken Şehzade Camii’nin planı geliştirilerek kullanılmış. İsmi çok bilinse de diğer camilere göre daha az ilgi görmektedir. Külliyenin haziresin de ayrıca meşhur Rüstem Paşa’nın türbesi yer alır.

Bu cami ile ilgili uydurulan meşhur bir efsane vardır. İddaya göre Mimar Sinan tarafından 400 sene sonraya bir mektup yazılmış. Son yıllarda internette hızla yayılan bu iddaa tamamen hayal ürünüdür. Sinan için uydurulan Mihribah Sultan Camileri ile ilgili yalanda olduğu gibi bu mektuba da itimat edilmemesi gerekir.

Şehzade Mehmet Türbesi
Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: Fatih

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

3 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago