Kültür-Sanat

Fikret Zikret Şükret

Fikret Zikret Şükret

Anadolu insanının ferasetine, bilgeliğine, hikmetine her zaman güvenmişimdir. Hamurundaki mayayı bozmayan küçükte olsa her zaman bir kesim vardır. Ve bunu gelecek nesillere aktarmayı görev bilirler kendilerine. Bu insanlarla her yerde karşılaşabilirsiniz. Kimi zaman esnaf olurlar besmelesiz yapmaz satışını, kimi öğretmen olur elinden düşürmez kitabını, kimi inşaatçı olur abdestsiz koymaz tuğlasını. Fikret Zikret Şükret. İşte bu hikemte sahip Anadolu köylüsünden öğrendiğim sözler bunlar.

Adapazarı’nın Kanlıçay Köy’ünde tanıştım bu hikmetli insanlarda birisi ile. Adının önemi yoktu. Sormama fırsat vermedi. Gizli kalmasını istedi belkide. Kanlıçay Kanyonu’nda yorucu ama bir o kadar keyifli yürüyüşün ardından köye dönmek üzereydik. Önümüze çıkan bir kum ocağının çakılları büyüklüğüne göre ayrıştıran makinenin büyükçene bir teknesi vardı. Tepeden bakmak için yaklaştığımda içinde bir amcanın çalıştığını farkettim. Zemine yapışan toprağı kazıyordu.

Bir müddet izledikten sonra “Selamünaleyküm kolay gelsin amca” diye seslendim. Çalışmasını durdurup yavaşça bana döndü. Alnındaki teri silip yüzüme baktı.

Üç şeyi kulağına küpe et evlat” dedi vakur bir ses tonu ile.

“Fikret”

“Zikret”

“Şükret”

Üç kelime söyledi sadece. Başka bir kelam etmeden arkasını döndü çalışmasına devam etti.

Söylediklerini düşündüm yol boyu. Adını bile bilmediğim ak sakallı bir dede çıkmış ve beni düşünmeye sevk etmişti . Fikret, Zikret, Şükret. Ciltlerle kitap okumamıştı belki, yıllarca okula gitmemişti. Ama bildiği bir şey vardı ve aktarmıştı fırsatını bulduğu ilk kişiye. Bir tohum atmıştı toprağa. Tevekkül etmişti Allah’a.

Şimdi tek tek önce kelime anlamlarını sonrada benim çıkardığım sonuçları ele alalım.

Fikret :

Düşünmek, tefekkür etmek demektir. Bir eylem yapmadan önce düşünmeden, taşınmadan başlama demek oluyor kanaatimce.

Zikret :

Kelime anlamları hatırlamak, anma demektir aslında. Daha çok belli dua ve sözcükleri tekrarlamak olarak algılanır. Halbuki Kuran’da zikr geçen bir çok ayet direk namazı işaret etmekte. Namaz ise ibadet demek. Yani fikrin fiiliyata dökülmüş halidir. Sadece iman ettim demenin yeterli olmadığı, iman ettiğinin önünde eğilmen gerektiğini bilmektir. Daha genelleştirip hayatımıza uygularsak yapmak istediğimiz bir düşünceyi, fikir boyutundan zikre dönüştürmediğimizde yani çalışıp eyleme dökmediğimizde başarılı olamayacağımızdır.

Şükret :

Bir kimseye daha çok Alllah’a minnet duymak, gönülden borçlu olmak. Fikrin ve zikrin sonunda verdiği nimetler için Allah’a sükranlarını sunmaktır. Eğer düşünüp planladığın bir eylemde gerektiği kadar çalışmayı eksik etmemişsen sonucu ne olursa sonuca katlanmaktır. Her zaman istediğin başarı olmayabilir. Ya da beklediğinin üzerinde bir sonuç çıkabilir. Her şey için Allah’a şükredeceksin.

On saniyede sarfedilen üç kelimeden bir ömür boyunca düstur edinenebileceğin bir sonuç çıkıyor. Daha sayfalarca kitap yazılabilir bu üç kelimeden. Ancak bu kadar verimli kullanılabilirdi. Hikmet Amca bir tohum ekti sonucunu düşünmeden. Tohum fide verdi. Ben fideyi aldım şehre getirdim. Fide ağaç olur mu bilmem. Üzerime düşen görevi yaptım sadece. Ne biliyorsam aktardım kelimelerle. Meyvesini yiyecek birilerinin çıkması ümidiyle.

#Deneme

Fatih Yıldız

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

6 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago