Kültür-Sanat

Fotoğraf Çekmeseydim Yazamazdım

Peşin peşin söyleyeyim. Başlık Japon yazar Haruki Murakami’nin “Koşmasaydım Yazamazdım” kitabını okuduğumda bende çağrıştırdığı duygudur. Aslında tam olarak hissiyatım “Fotoğraf Çekmeseydim Gezemezdim, Gezmesem Yazamazdım” olacaktı.

Murakami kitapta Ernest Hemingway”in bir sözünü nakleder.

“Sürdürebilmek, ritmi kesmemektir.”

Ernest Hemingway

Sınırlarımı bilecek kadar hayat tecrübem var artık. Bu söze uygun hareket ediyorum artık. Yürümek, fotoğraf çekmek, okumak, gezmek gibi. Yazmak da bunlarda bir tanesi.

Daha önceleri bir çok kere yazma teşebbüsünde bulunmuştum. Hatta blog açıp bir kaç ay denemiştim bile. Ancak muvaffak olamamıştım. Bir şeyler eksikti hayatımda. Tarihi köprülerdeki kilit taşının görevi gibi yapıyı tamamlayacak bir şeye ihtiyacım vardı.

Yıllar sonra Amerika’dan gelen bir arkadaşım hem kilit taşımı getirdi hem de can dostumu. Fotoğraf makinesinin hayatıma girmesi ile yıllarca beynimin içinde dönüp duran düşünceler vücut bulmaya başladı. Onları önce fotoğrafa aktarmaya çalıştım. Güzel tepkiler de alınca doğru yolda olduğuma kanaat getirdim. Daha fazla fotoğraf çekmek için yollara düştüm bu sefer.

Can dostumla beraber uzun seyahatler yapmaya başladık. Yolu yolda olmayı sevdim bu gezilerde. Gezmek seyahat etmek hayatımın bir parçası oldu. Fotoğraflarla anlatmaya çalıştıklarımın artık kelimelere ihtiyacı vardı. Bir kaç satırlık yazılar yazmaya başladım fotoğraf altı yorumlarda. Cümleler kafi gelmedi zaman sonra. Yol hikâyelerinin anlatılması gerekiyordu artık. Böylede “Yoldaki İzler” dünyaya geldi.

Bir çocuğun doğumu gibi yavaş yavaş safha safha oldu her şey. Yazmam için yolda olmaya, yolda olmak için fotoğraf çekmeye ihtiyacım var. Peki süreç tamamlandı mı? Elbette hayır. Yazmakla bitmeyecek. Kendimi geliştirmeye devam edeceğim.

Ne mi olacak sonra? Allah’ın yolumuza koyduklarından nasibimizde ne varsa onlar olacak. Fazlası değil. Eskilerin kitapların başında yazdığını yazının sonunda dua niyetine .

Gayret bizden tevfik Allah’tan.

Haruki Murakami Kimdir :

Japonya’nın 21.yy’daki en büyük yazarlarından kabul edilir. Türkçe dahil olmak üzere kitapları 40’In üzerinde dile çevrilerek yayınlamış. Murakami yazar olmanın yanında çok iyi bir maraton koşucusudur. Kendi ifadesi ile sadece koşmak için koşmaktadır.

Deneme yazılarımı okumak için tıklayın.

Fatih Yıldız

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

5 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago