Marmara

Cumalıkızık : Bursa’nın 700 Yıllık Osmanlı Köyü

Bursa’nın 700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık

Cumalıkızık, Türkiye’nin en ünlü tarihi köylerinden bir tanesidir. Geçmiş, 700 yıl öncesine kadar uzanan, Uludağ’a sırtını dayamış, meyve bahçelerinin arasında tamamı Osmanlı sivil mimarisi özelliğini korumayı başarmış evlerden meydana gelmektedir.

Uludağ’ın dik yamaçlarına kurulan köylere kızık denmektedir. Köyün özelliğine göre de ismini alır. Dere kenarındakine Derekızık, Değirmen olan köye Değirmenkızık denmiştir. Cumalıkızık’ın ismi de Cuma kılanan köy olmasından gelmektedir.

Cumalıkızık Tarihi

Osmanlı Bursa ve çevresini fethettikten sonra Türkmenleri Uludağ’ın eteklerine yerleştirmeye başlar. Kızık köyleri de ilk yerleşilen köylerdendir. Bu özelliği ile Osmanlı’nın kuruluşunda büyük rol oynamıştır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi

Cumalıkızık Köyü 2014 yılında Unesco Dünya Miras Listesine alınmıştır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin büyük çabaları ile Bursa’nın tarihi alanlarından Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü 2014 yılında Unesco Dünya Miras Listesine alınmıştır.

Unesco’nun katkıları ile Cumalıkızık’taki bir çok ev restore edilmiştir. Köyde toplam 270 ev koruma altındadır. Bu evlerden 180 tanesinde fiili olarak yaşam devam etmekte olup diğerlerinde restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

Türkiye’deki Unesco Dünya Miras Listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Kınalı Kar Dizisi

Kınalı Kar Dizisi Cumalıkızık’ta çevrilmiştir.

Köyün üne kavuşmasındaki en büyük etkenlerden bir tanesi 2000’li yıllarda Türk dizisi Kınalı Kar’ın çekimlerinin burada yapılmış olmasıdır. Özellikle dizinin Arap ülkelerinde yayınlanmasından sonra turist sayısında çok ciddi bir artış olmuştur.

Cumalıkızık Camii

Cumalıkızık Köy Camii

Köye ismini veren camidir. Günümüzdeki ahşap cami 300 yıl önce yapılmıştır. Zeminin eğiminden dolayı kuzey duvarında bir çeşme bulunmaktadır.

Cumalıkızık Köy Müzesi

Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık Köy Camii’nin hemen karşınında iki katlı bir evde köy halkının kullandığı tarımsal aletler ve günlük yaşam objeleri gibi ürünleri sergilendiği bir müze bulunmaktadır.

Cumalıkızık’ta Kahvaltı

el açımı gözlemeler

Köye sadece kahvaltı yapmak için bile gelinir. Neredeyse her evde köy kahvaltısı yapılmaktadır. Konakların çiçekli avlularında el açımı gözlemeler yemek de çok keyiflidir. Peynirli, patatesli gözlemelerin yanında patlıcanlı, kıymalı gözlemleri de deneyebilirsiniz.

Köyde gözlemeler 10 TL, demlik çaylı serpme kahvaltı ise 30-40 TL civarındadır.

Dünyanın En Dar Sokağı : Cin Aralığı

Köydeki en ilginç yerlerden bir tanesi de Cin Aralığı denen bu sokaktır. Yetişkin bir insanın omuz genişliğinden daha dar olan sokak dünyanın en dar sokağı olarak bilinmektedir.

Bu sokakla ilgili Kurtuluş savaşı yıllarına dayanan bir hikaye anlatılır. Cumalıkızık köyünü basan Yunan askerleri, tüm köylüyü camiye toplar ve camiyi yakmaya karar verirler. Köylüler bir fırsat yakalayıp camiden kaçarlar. Girdikleri sokakta, iki evin bittiği noktada, bir aralık vardır. Bir insanın geçebileceği büyüklükte olan aralık, sokak girişinden bakıldığında çıkmaz yol olarak görülmektedir.

Bu aralıktan geçmeyi başararak Türk askerlerinin olduğu tepeye ulaşırlar. Yunan askerleri sokağın girişine geldiğinde gözlerine inanamaz ve şöyle derler: “Bu insanların buradan kaçması imkansız. Bu olsa olsa cinlerin işidir.” O günden sonra buranın adı Cin Aralığı olarak anılmıştır.

Cumalıkızık’a Nasıl Gililir ?

Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı köye, kahverengi tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Bursa merkezden otobüslerle ve Ankara Yolu üzerinden minibüslerle köye ulaşım sağlanabilir.

Köyün girişinde otopark bulunmaktadır. 2019 otopark ücreti 5 TL’dir.

Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: Bursa

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

2 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago