Kültür-Sanat

İki Denizin Birleştiği Yere Kadar Yoluma Devam Edeceğim

Adetim üzere okumak için Kuran’ı elime aldığımda rastgele bir sayfa açarım. Muhakkak içinde bulunduğum ruh halime göre bir ayet karşıma çıkar. Uzun zamandır seyahate çıkmadığım bir gün okumaya başladığımda şu ayetle karşılaştım. Muhammed Esed’in tercümesi ile Kehf Suresi’nin 60.ayeti :

  • … Ve izleri üzerine hemen geri döndüler.

Hiç şaşırmadım mübarek kitap her zamanki gibi direk bana hitap ediyordu. Seyahat Ayetleri yazısı da bu şekilde ortaya çıkmıştı zaten. Okumaya devam ettim. Bir kaç ayet öncesini göz gezdirdiğimde Hz. Musa ile Hızır’ın kıssası olduğu anladım. Bir yolculuk hikayesiydi yine :

  • Hani (gezginlik günlerinde) Musa yardımcısına “İki denizin birleştiği yere kadar yoluma devam edeceğim” demişti, “(bu yolda) yıllar harcamam gerekse bile”.

Kıssa aşağıdaki ayetlerle devam ediyor.

60- HANİ, [gezginlik günlerinde] Musa yardımcısına: “İki denizin birleştiği yere kadar yoluma devam edeceğim” demişti, “[bu yolda] yıllar harcamam gerekse bile!”
61- Fakat iki [denizin] birleştiği yere vardıklarında balıkları bütünüyle akıllarından çıktı ve denize dalıp gözden kayboldu.
62- Ve biraz uzaklaştıktan sonra [Musa] yardımcısına: “Öğlen azığımızı çıkar” dedi, “doğrusu, bu yolculuk bizi bir hayli yordu!”
63- [Yardımcısı]: “Olacak şey mi, bu” dedi, “O kayanın yanında dinlenmek için durduğumuzda, nasıl olduysa, balığı unutmuşum. Bunu olsa olsa bana Şeytan unutturmuş olacak! (71) Tuhaf şey, nasıl da yol bulup suya ulaştı!”
64- [Musa heyecanla]: “Demek, aradığımız yer orası[ydı]!” diye bağırdı. Ve izleri üzerine hemen geri döndüler.
65-Ve orada kendisine katımızdan üstün bir bağışta bulunarak (özel) bir bilgiyle donattığımız kullarımızdan birine rastladılar.

Bu ayetler ise meşhur Hz Musa’nın Hızır ile yaptığı yolculuğu anlatan gemi, duvar ve çocuk ile ilgili devam ediyor.

Mesaj direk sahibine ulaştı. Allah imkan verdikçe yolları takip etmeye, iz toplamaya, iz bırakmaya devam edeceğimin işareti olarak algıladım bu ayetleri.

10 Mart 2015

Fatih Yıldız

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

6 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago