Kültür-Sanat

Avokado Çekirdeği : Bardaktan Saksıya

Bardakta Avokado yetiştirmenin evreleri

Avokado pastalarda, salatalarda kullanılan bir meyvedir. Yemesi çok hoş olmasa da Avokado çekirdeği bir çok kişinin ilgisini çeker. Daha doğrusu çekirdeğini çimlendirmekle ilgilenenirler. Ofis çalışanlarının aşina olduğu bir yöntemdir.

Çalışanlarlar yoğun iş temposundan sıyrılmak için masalarında küçük eşyalar bulundururlar. Benim gibi çiçeklere meraklı olanların da küçük saksıları vardır. En meşhuru kaktüslerdir. Bunun haricinde plastik bardakların içinde kürdanlı beyaz çekirdekler bilmeyenlerin dikkati çeker.

Bildiğiniz avokado çekirdeğidir bunlar. Bir kademe üstü ise tohumdan çiçek yetiştirenler vardır ki bir nevi ofis seracısı ünvanı verilebilir bunlara.

Avokado çekirdeği suda çimlendirilerek fidanı üretilebilmektedir. Yaklaşık 4 aylık bir dönemde çekirdekten saksıya giden bir yolculuğu vardır. Avokado bitkisi,  meyve vermek için 7-15 yıla ve tropikal bir ortama ihtiyacı bulunmakta. Bu yüzden muhtemelen meyvesini göremeyecek olsak tagüzel bir süs bitkisine sahip olabiliriz.

Siz de avokado yetiştirmek isterseniz aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz.

Avokado Çekirdeği Hazırlık

Avokado çekirdeği meyveden çıkartıldıktan sonra sıcak suda bir müddet bekletilerek kabuk kısmının soyulur. Üç tane kürdan çekirdeğe saplanır. Üçte birisinin suyun içinde kalmasına dikkat ederek bardağın üzerine bırakılır.

Kürdanlar avokado çekirdeğin üçte biri bardaktaki suyun içine girecek şekilde batırılması gerekmektedir..

Avokado Çekirdeğinin Çimlenmesi

Çekirdekte ilk çimlenme yaklaşık 2 ay sonra gerçekleşecektir. Bu zamana kadar sabırlı olmanız gerekmektedir. 

Avokado Çekirdeğinin Köklenmesi

Kök suyun içinde gelişerek çekirdeği parçalayacaktır. Bu dönemde bardaki suyun her hafta değiştirilmesi gerekmektedir. Köklendikten bir süre sonra çekirdek ikiye ayrıcalacaktır.

Avokado Çekirdeğinin Filizlenmesi

Kökün büyümesinde yaklaşık 1 ay sonra filiz gün yüzüne çıkacaktır. Filiz çıktıktan sonra klimalı ya da esintili ortamdan uzak tutulması gerekmektedir. Aksi taktirde çürümeye başlar. Çekirdeğin direk güneşe maruz kalmayan ama ışık alan ılık bir ortama alınması gerekir. 

Avokado Gövdesinin Oluşması

Filiz gelişerek gövdeyi oluşturmaya başlar. Bu dönemde haftada 1 cm gelişim gösterebilir.

Avokado Yapraklarının Çıkması

Gövde uzayarak taç yaprakları oluşturur.   

Avokado Fidanı Hazır

Yaprak sayısı 5-6 geçtikten sonra saksıya girmeye hazır demektir. Toğrağının sürekli nemli kalmasına dikkat edilmeli. Yeni Avokado fidanınız hayırlı olsun.

Fatih Yıldız

View Comments

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

6 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago