Marmara

Kefken ve Kerpe : Karadeniz’in İncileri

Kefken ve Kerpe, Kocaeli’nin Karadeniz kıyısında sürprizlerle dolu sahil köyleridir. İstanbul’a Kandıra üzerinden yaklaşık 160 km mesafede olup 2 – 2,5 saatte varılabilir. Şile-Ağva üzerinden kıyı köy yollarını da takip ederek yine aynı uzaklıkta ancak biraz daha fazla zamanda ulaşabilirsiniz.

Yazın bile hırçın esen Karadeniz rüzgarlarına karşı korunaklı olan yarım daire şeklinde iki koydan meydana gelmekte. Bu sakin sular ve sırtını çam ormanlarına yaslayan altın kum plajları ile Kerpe ve Kefken sizi oldukça şaşırtacaktır. Ancak ilginizi daha fazla çekecek olan ilginç kayalıkları mutlaka görmelisiniz. İsterseniz sırası ile bu doğa harikası koyları birlikte gezelim.

Kefken Adası

Plajı ve kayalıkları görmeden önce sizi Karadeniz’de nadir bulunan bir doğa oluşumuna götürmek istiyorum. Kefken Adası’na. Bir ada ne kadar nadir olabilir ki ? Peki yurdumuz en uzun sahil şeridine sahip Karadeniz kıyısında kaç tane adamız var diye sorsam ne cevap verisiniz ? Hatta tüm Karadeniz’de toplam kaç ada vardır ? Tüm Karadeniz’i tarasınız 10 tane bile büyükçe ada yoktur. Daha önce hiç düşündünüz mü bilmiyorum ama Karadeniz kıyısında Amasra’yı saymazsak sadece iki ada var. Muhtemelen akla ilk ve tek gelen Giresun Adası olacaktır.

Kefken Adası

Diğeri de karşınızda bulunan Kefken Adası’dır. Bu adayı diğerinde ayıran en büyük özelliği ise Türkiye’ye ait üzerinde yaşam olan tek Karadeniz adasıdır. Kefken Adası yüzyıllar boyunca Cenevizliler tarafında kale olarak kullanılmış. Adada sur kalıntıları hala mevcut. Yakın zamana kadar da bir çok ailele yaşıyormuş. Şimdi 1870’lerde Fransızlar tarafında yapılmış deniz fenerinin bekçisi ve ailesi yaşamaktaymış. Fener haricinde gözlem ve radar görevi yapan kıyı emniyetine ait binalar bulunmakta. Adadaki limanda hem denizde yaşanan kazalara müdehale etmek için hem de tekne balıkçıların zor zamanlarda sığınması için kullanılıyor. Adaya Cebeci’den kiralanan tekneler ile ulaşılabilmektedir.

Adanın bir özelliği de Kerpe ve Kefgen bölgesini işgal eden Yunan birliklilerine karşı Kuva-i Milliye’den İpsiz Recep’in oluşturduğu çete ile düşman kuvvetlerine savunma ve saldırı üssü olarak kullanılmasıdır.

Cebeci Plajı

Cebeci Plajı

Cebeci , Kerpe’den 20 km mesafede bir tatil köyüdür. 6 km’lik kumsala sahip olan plan 2014 yılında mavi bayrak almış. Deniz suyu oldukça temiz ve kumsalı incecik bir kuma sahiptir. Pansiyon ve butik otellerle konaklama imkanı olduğu gibi çam ormanlarının altında çadır kampı imkanı da mevcuttur.

Cebeci sahilinden Karasu’ya doğru bir kaç km mesafedeki Tuzağzı ve diğer bir kaç köye gittiğinizde çeşitli türlerde kayalıklar göreceksiniz. Bu kayalıklara baktığınızda insan yada hayvan silüetleri canlanacak gözünüzde. Taşa dönüşmüş canlı yada heykeltıraş ustalığı ile traşlanmış kaya parçaları gibi.

Pembe Kayalar

Kefken Pembe Kayalar

Pembe Kayalar sadece Karadeniz’in değil Türkiye’nin en ilginç doğa harikası sahip bir kayaç yapısıdır. İçinde demir filizleri barındıran kayalar suyla teması sonrası pembe rengi alır. Aslında demirin paslanması sonucu oluşmuştur. Suyun içinde yumuşak bir yapıya sahip olan bu kaya türü dışarı çıkarıldığında sertleşir. Bu özelliğinden dolayı yüzyıllar boyunca taş ocağı olarak kullanıla gelmiş. İlginçtir Rumeli Hisarı hatta Sultanahmet Camii yapımı için buradan taş kesildiği bilinmektedir. Suyla kaplı iken pasta dilimi şeklinde kesilen kayalar denizde teknelere yüklenerek İstanbul’a taşınırmış. Doğal oluşum gibi görünün kayalıktaki düz tabakalar ve kanallar aslında kesimi yarım bırakılan taşlardır. Kış aylarında Karadeniz’in hırçın dalga ve rüzgarının şekillendirdiği üst kısımdaki kayalıkta ise hayal gücünüze bağlı olarak farklı silüetler görebilirsiniz. Bahar ayları Pembe Kayaların güzelliğini yaşayabileceğiniz en güzel aylardır.

Kefken

Kefken Limanı

Kefken yarım daire şeklindeki koylardan en büyüğünün kıyısına kırılmış şirin bir balıkçı köyüdür. Küçük bir balıkçı limanı vardır. Limanın üst kısmındaki balık restorantlarında her zaman taze balık bulabilirsiniz. Geniş kum plajının yönü batıya doğru baktığı için durgun ve sığ bir denizi vardır. Bu özelliği ile Karadeniz’de az sayıda bulunan güvenli plajlar arasında yer almaktadır. Karadenizin o meşhur dalgasını burada, fırtınada bile görmeniz pek mümkün değildir. Kayalıkar haricinde ise tamamıyla kumdur. Deniz, 150 metre ileride bile bazı yerlerde boyu geçmeyecek kadar sığdır.

Kerpe

Kerpe Plajı

Karadenizin en güzel koyuna ve falezlerinden sahip olan Kerpe, Kefken’den daha hüçük bir koy olsa da Kartal Kayalıkları ile meşhurdur. Bir çok film ve klipte dekor olarak kullanılmıştır bu kayalar. Kerpe’de mavi bayraklı plajı Kefken’den aşağı yanı yoktur. Ayrıca Kadınlar Plajı isminden anlaşılacağı gibi sadece kadınlara hizmet veren bir plaj vardır.

Akçakoca Anıtı

Akçakoca Anıtı

Akçakoca Bey, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin silah arkadaşıdır. Kandıra Fatihi olarak bilinmektedir. Öz Türkçe’de “Akça” “oldukça, hayli beyaz”, “Koca” ise “büyük, ihtiyar” anlamındadır. İzmit üzerine sefere çıkacağı sırada Kandıra’da vefat ederr. Vasiyeti gereği Ertuğrul Gazi gibi otağının bulunduğu tepeye gömülür. Sonradan adına ve anısına saygı nişanesi olmak üzere bu yöreye KOCAELİ denir. Gömüldüğü tepeye 1974 yılında mermerden otağ biçiminde bir anıt mezar yapılır. Mezarı Kandıra İlçesi Babadağ mevkiindedir.

Pembe kayalarda baklava dilimli kayaların esrarı
Kefken Adası Deniz Feneri : 1
870’lerde Fransızlar tarafında yapılmış deniz fenerinin bekçisi ve ailesi adada yaşamakta.
Pareidolia: Beynimizin görsel karmaşaları insan yüzüne, yüze benzetemiyorsa tanıdığı diğer şeylere benzetmeye çalışmasından kaynaklanan durum.
Sizce de bu kayalık bir insan yüzü yok mu ?
Kefken’de deniz kampı yapmak için bir çok koy bulabilirsiniz.
Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: Kocaeli

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

3 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago