Doğu Anadolu

Kars Müzesi : Arkeoloji ve Etnografya

Kars Müzesi

Kars’ta ilk müze 1959 yılında kurulmuştur. Ancak 1964 yılınca Kümbet Camii‘nin müzeye dönüştürülmesi ile Kars Müzesi ismi ile hizmete başlamıştır. 1981 yılında ise günümüzdeki yerine taşınmıştır. Arkeolojik, etnografik ve taş eserler sergilenmektedir.

Zengin tarihi geçmişin izlerini taşıyan Kars Müzesi, Kars’ta gezilecek yerler listesinin başında gelmektedir.

Kars Müzesi Arkeoloji Salonu

Dinazor Kemiği, 1989 yılındaki kazılarda çıkartılmıştır. Ayak bilek kemiği fosilinin, 65 milyon yıl öncesi ait olduğu belirlenmiştir. Tirinazor grubu dinozora aittir.

Kars Müzesi’nin en dikkat çeken eserleri arasında Paleolitik (yontma taş çağı) döneme ait taş el baltaları ve dinozor kemiği bulunmaktadır. Urartu, Roma, Bizans dönemi kalıntıları ile birlikte Selçuklu dönemi eserleri taş eserleri de bulunmaktadır. Ayırca Rus işgali döneminde inşa edilen kiliselerden getirilen eserler vardır.

Akkoyunlu Koçbaşı Mezar Taşı

Müzenin bahçesinde çevre illerden getirilen Ermeni, Gürcü, Müslüman ve Rus mezar taşları bulunur. Bunlardan Ermenilere ait at figürlü mezar taşları ile Akkoyunlulara ait koç figürlü mezar taşları dikkat çeker. İki kültür arasında etkileşimden dolayı benzerlik göstermektedir.

Kars Müzesi Etnografya Salonu

Kars Yöresel Kıyafetleri

Etnografya salonunda Kars ve çevre illere ait yöresel yün dokuma aletleri, osmanlı ve kafkas kıyafetleri, el yazma eserler, mutfak kapları sergilenmektedir.

Kars Müzesi’ne Nasıl Gidilir

Kars Müzesi, şehir merkezine 15 dk yürüme mesafesindedir. Dolmuş ve otobüslerle de gidilebilir. Giriş ücreti alınmamaktadır.

Adres: İstasyon Mah. Cumhuriyet Cad. No:385, Kars Merkez, Kars Merkez, Kars

Kars : Soğuk Diyarların Sıcak Şehri” yazımızı okuyabilirsiniz

Urartu Dönemi Balık Heykeli Kars müzesindeki en ilginç eserden bir tanesidir.
Riton boynuz, hayvan başı ya da gövdesi biçiminde yapılmış antik kaplara verilen genel isim. Hem içki kabı hem de dini törenlerde libasyonu dökmek için kullanılmışlardır
Pithoslar (zahire küpleri) :
Antik Çağ’da genelde şarap ve zeytinyağı gibi sıvı ürünlerle kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük çapta küplere pithosadı verilir. Ayrıca bu dev pithoslar içine ölü konulduğunda, derin çukurlara yerleştirilerek mezar görevi görüyordu.
Rus Dönemi Kiliselerinden getirilen eserler
Hançer ve Mızrak Uçları ile insan başlı heykel
Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: Kars

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

2 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago