İstanbul

Atatürk Arboretumu : Sonbaharın Şarkısı

Ağaç Müzesi Atatürk Arboretumu


Fânî ömür biter, bir uzun sonbahâr olur.
(Yahya Kemal)
#SonbaharSözleri

İstanbul’da son baharın en güzel yaşandığı yer malumunuz Belgrad Ormanı’dır. Meşe türü ağaçlar ile kaplı orman yeşilden kahverengiye dönerken rengarenk masalsı bir atmosfere bürünür. Bendleriyle kemerleriyle tarih ve doğanın içiçe geçtiği Belgrad Ormanı’nın içinde çok daha özel bir köşe vardır ki sonbaharın şarkısı yazılır. Atatürk Arboretumu barındırdığı 2000’e yakın ağaç ve odunsu bitki türü ile misafirlerini renkleri ile büyülemektedir.

Arboretum  Nedir?

Arboretum kısaca canlı ağaç müzesi diyebileceğimiz bilimsel çalışma ve araştırma yapmak için orman içindeki kurulan özel alanlardır. Ancak akademik çalışmaların ötesinde faydaları da vardır. Doğa sevgisinin geniş halk kitlelerine yayılmasında büyük fayda sağlarlar. Hele ki İstanbul gibi park fakiri bir şehir için. Her bir ağaç etiketlenir ve gelişmeleri takip edilir burada. Ağaçların altında küçük tabelalarda isimleri kökeni yazar. Gül Ağacı, Lale Ağacı, Apaçi Çamı, Çin Yelpaze Çamı, Bataklık Servisi, Japon Akçaağacı, Çin Kadın Tuzluluğu gibi ilginç ağaç türlerinin ilgi çekici isimleri ile karşılaşırsınız.

Renkler şarkı söyler Arboretum’da, sonbaharda 

Arboretum birbirinden farklı yüzlerce ağaç türünün oluşturduğu renk harmonisi meydana gelir sonbaharda. Kırmızının, turuncunun, kahverenginin ve elbette yeşilin her tonu karşılar sizi. Doya doya sonbaharı yaşarsınız her hücrenize kadar. Onlarca yıl önce dikilen tohuhum ve emeğin eseri vardır burada.

Arboretum  Nerede ?

Atatürk Arboretumu 1949 yılında Sarıyer ilçesi sınırları içerisinde Bahçeköy mevkiinde kurulmuş. Belgrad Ormanının meşe türlerinin gelişimine uygun olmasından dolayı uzmanlık alanı olarak meşe türü ağaçlardır. Farklı ülkelerden getirilen 100 yakın meşe türü tohumdan yetiştirilerek geniş bir koleksiyon oluşturulmuş. Arboretum içerisinde 3 tane küçük gölet bulunmakta. Mikroklima ortamı yaratılarak farklı ağaç türlerinin gelişimi sağlanmış. Bataklı türü ağaçlar da rahatlıkla yetiştirilmiş böylece. Arboretum kurulurken ormanın bir bölümünde düzgün geniş caddeler açılmış. Düzenli bir şekilde fıstık çamı ve diğer tür ağaçlar dikilerek günümüz için muazzam güzellikte yollar meydana gelmesi sağlanmış.

Arboretum  Giriş Ücretleri

Ailecek çocuklarınızla keyifli bir zaman geçirebileceğin bir yer Atatürk Arboretumu. Şehrin hemen yanında ama şehirden çok uzakta bir yer. Buraya gelirlen bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Burası yemek yeme ve eğlence yeri değil. Bu yüzden yemek yiyebileceğiniz bir yer yok. Hafta sonu 15 TL giriş ücreti var. Öğrenciler için ise 5 TL. Hafta içi çok daha cüzi bir fiyata girebilirsiniz. Kamera ile çekim yapmak serbest. Ancak profesyonel çekimler ücretli. Özellikle düğün ve özel gün çekimleri için popüler bir yer. Okullar gruplar halinde öğrencileri de gezdirmektedir. Bundan dolayı hafta sonlarında ciddi bir yoğunluk oluşmakta.

Arboretum  Fotoğrafları

Fatih Yıldız

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

3 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago