İstanbul

Marmara İlahiyat Camii : Geçmişten Geleceğe Bir Köprü

Marmara İlahiyat Camii

Yenilen Marmara Üniversitesi İlahiyat Camii sıradışı mimarisi ile kapılarını açtı. Detaylara inildiğinde geçmişten izler taşısa da modern mimari malzemelerin kullanımı ile cami mimarisinde yeni bir çığır açtı diyebiliriz. Son yıllarda yeni mimari ile yapılan camilerin en güzel örneklerinden bir tanesi. Şimdiden özellikle Selçuklu geometri formlarının kullanımı ile fotoğraf severlerin dikkatini çekmeyi başardı.

Caminin mimarı Hilmi Şenalp. Daha önce Ataşehir’deki Mimar Sinan Camii ile birlikte Tokyo, Berlin, Melbourne’de de eserleri bulunmakta. Çelikten yapılan ilk cami olma özelliği olan cami dönme hissi veren cam kubbesi ile dikkat çekiyor. Mimar Hilmi Şenalp kubbede kullandığı bu formu makro ölçekten mikro ölçeğe kâinatın bütününde yer alan dönme hareketini temsil ettiğini ifade etmekte. Selçuklu mimarisinde genelde Erzurum bölgesinde sivil yapılarda ahşap ve taş malzemeler kullanılarak uygulanan kırlangıç tavan tekniği Erzurum Ulu Camii’nde de görülmektedir. İlahiyat Camiide ise günümüz mimarisine uygun olarak cam ve çelik ile denenmiş.

Erzurum Ulu Camii’nin kırlangıç kubbesinde esinlenerek yapılmıştır

Camideki levha üzerindeki hat yazıları ise Hattat Hüseyin Kutlu’ya ait. Tüm camiyi çevreleyen hatlardan hanımlara ait balkonun üstündekilerde Hz.Hatice ile Hz.Ayşe’ye ait isimleri yazmakta. Bu özelliği ile de bir ilk. Cami içinde bayan sahabilere ait gördüğüm ilk hat bunlar oldu.

Kubbesi haricinde dikkat çeken geniş yan camları selçuklu mimarisinde kullanılan geometrik gölgelikler ile desteklenmiş. Minber, mihrap ve kürsü de cami mimarisine uygun olarak tasarlanmış. Kubbenin orta hizasına denk gelen nokta küçük bir havuz var. Tüm bunların haricinde camide bir sadelik hakim. Bu sayede namazın sıhhatine aykırı bir durum oluşmuyor.

Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2012 yılında yıkılan Eski Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii hem üniversitenin tatbikat camii hem de protokol camii olarak kullanılmakta idi. Yeni inşa edilen cami de bu görevlerini çok daha iyi bir şekilde yerine getirecek. İki katı otopark, iki katı ise ibadet alanı olarak inşa edilen camide 5.000 kişi aynı anda namaz kılabilmekte. Camide ayrıca kütüphane, kafeterya, konferans salonu, sanat galerisi, derslikler, hoca odaları, toplantı salonları, yemekhane gibi dînî ve sosyo-kültürel hizmet alanları bulunmakta.

Cami hakkında verebileceğim güzel uygulamalardan birisi de engelli ve çocuklu cemaat için hayat kolaylaştıran merdiven ve asansörleri. Otoparktan direk caminin içine kadar asansör bulunmakta. Ayrıca caminin dışında ki yüksek merdivenler tekerlekli sandelyeler için özel olarak tasarlanmış.

Tekerlekli sandelyelerin kolayca kullanabileceği özel tasarım merdivenler
Camiye ulaşım oldukça kolay. Metrobüs’le Altunizade durağından 5 dk’lık yürüyüş mesafesinde. Üsküdar’dan da Altunizade’ye şimdilik dolmuş ve otobüslerle gidebilirsiniz. Üsküdar-Çekmeköy metrosunun Altunizade durağı caminin tam altına inşa ediliyor. Bu vesile ile ulaşım daha kolay olacak.

Bir fotoğrafçı olarak benim en çok hoşuma giden ise hem iç hem dış mekanda çok güzel fotoğraf çekilebilmesi. Geometrik şekiller ışıkla birleşince doyumsuz keyif alacağınız anlara dönüşüyor. Geniş yan camlar sayesinde bol ışık alması çekimi kolaylaştırıyor.

Geometrik şekiller ışıkla birleşince doyumsuz keyif alacağınız anlara dönüşüyor

Marmara İlahiyat Camii Nerededir ?

Üsküdar Altunizade semtinde merkezi bir yerdedir. Üsküdar-Ümraniye metrosu ile Bağlarbaş duruğından rahatlıkla ulaşılabilir.

Fatih Yıldız

Recent Posts

Gandhi’den Yaşam Dersleri

Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol Hindistan'ın kuruluşunun zeminini hazırlayan Mahatma Gandhi'nin barış yanlısı yaşamı…

6 gün ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago