Marmara

Truva Antik Kenti : Doğu ile Batı’nın İlk Savaşı

Truva Antik Kenti

Truva Antik Kenti, tarihteki en önemli şehirlerden bir tanesidir. Doğu ile Batı arasında günümüze kadar devam etmekte olan savaşın belki de ilk çarpışması burada gerçekleşmiştir. İzmirli ozan Homeros’un İlyada ve Odysseia destanında anlatılan Truva Savaşı, Yunan Mitoloji’nde önemli bir yere sahip.  Üzerinden binlerce yıl geçmesine rağmen Truvalılar gizemi çözülememiştir bir kavimdir.

Truva Antik Kentine Nasıl Gidilir  :

Truva Antik Kenti’nin kalıntıları Çanakkale Merkez’den 30 km uzaklıkta Hisarlık Tepe mevkiindedir. Çanakkale-İzmir yolunu 25 km takip ettikten sonra 5 km kadar da Tevfikiye köyü yolunda devam ediliyor. Zeytin ağaçları arasında keyifli bir yoldan kente ulaşılıyor.

Truva Troia Antik Kenti Giriş ücreti ne kadar ?

Truva Troia Antik Kenti müze giriş ücreti 20 TL’dir. Eğer müze kartınız varsa ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Ayrıca 5 TL otopark ücreti vardır.

Truva ve Truva Savaşı Hakkında

Troia antik kenti güney kapısı

Truva, Çanakkale Boğazının güney kesiminde denizden içeride ama tüm boğaza hakim bir tepeye kurulu bir antik kenttir. Kuruluşu Hititlere kadar giden kenti üzerinde 9 farklı medeniyet yerleşmiş. Meşhur Truva Savaşı ise 6.döneme  denk gelir. Truva savaşının tarihi MÖ 1184 olarak tespit edilmiştir.

Yunanca Troia olan kentin ismi Truva yada Troya olarak dilimize geçmiş.

Truva Savaşı, Yunan Mitolojisi’nde Truva kralının küçük oğlu Paris’in Sparta kralı Meneolaus’un karısı Helen’i kaçırması sonucu Yunanların Truva’ya yani Anadolu’ya saldırmasını konu alır. Tarihte “Bin gemiye yelken açtıran aşk” ın hikâyesi olarak bilinen romantik bir savaş destanıdır aslında. Bu özelliği ile onlarca filme konu olmuştur.

10 yıl boyunca şehir kuşatma altında tutulur. Savaşın kahramanları Truva kralının büyük oğlu Hektor ile Yuna Mitolodoliji’sinde yarı tanrı kabul edilen  Akhilleus(Aşil) ‘tur. Truva’yı kahramanca savunan Hektor,  Akhilleus’un kuzeni Patroklos’u öldürür. Aslında savaşmak istemeyen Akhilleus buna sinirlenerek Hektor’a saldırır ve öldürür. Savaşın seyri böylece değişir.

Truva Atı

Yunanlılar şehre girmek için tarihteki en bilinen savaş hilelerinde birine başvurur. Truva Atı olarak bilinen ahşaptan bir atın içine gizledikleri askerlerle sızarak şehri ele geçirirler.  

Brad Pitt’in Akhilleus’u canlandırdığı truva filmini izleyerek kafanızda Truva Savaşı’nı ve Truva atı hilesini canlandırabilirsiniz. Bu filmin bizim açımızdan bir özelliği de filmde kullanılar Truva Atı’nın Çanakkale’ye hediye edilmesidir.

Truva Antik Kenti Kazı Çalışmaları

Osmanlıda yapılan ilk arkeolojik çalışmalar bir tanesi Truva kazılarıdır. Daha öncesinde sadece mitolojik bir efsane olarak bilinen Truva, 1870 yılında Alman arkeolog  Heinrich Schliemann‘ın yaptığı çalışmalar ile gün yüzüne çıkartılır.

Truva Antik Kenti kazı çalışmalarında çıkartılan farklı katmalar

O dönemde kazı yapan arkeologların tamamında olduğu gibi Schliemann’in gerçek amacı Truva hazinelerini ele geçirmek. Hatta hunharca yaptığı kazılarda büyük tahribata sebep olmuştur. Sonunda elde ettiği hazineleri  Berlin’e kaçırmıştır. 2.Dünya savaşından sonra bu eserlerin bir kısmı Ruslar tarafında Moskova’ya götürülmüştür. Tarihteki en büyük tarihi eser kaçakçılıklarından bir tanesidir.

Osmanlıda yapılan ilk arkeolojik çalışmalar bir tanesi Truva kazılarıdır. Daha öncesinde sadece mitolojik bir efsane olarak bilinen Truva, 1870 yılında Alman arkeolog  Heinrich Schliemann’ın yaptığı çalışmalar ile gün yüzüne çıkartılır. O dönemde kazı yapan arkeologların tamamında olduğu gibi Schliemann’in gerçek amacı Truva hazinelerini ele geçirmek. Hatta hunharca yaptığı kazılarda büyük tahribata sebep olmuştur. Sonunda elde ettiği hazineleri  Berlin’e kaçırmıştır. 2.Dünya savaşından sonra bu eserlerin bir kısmı Ruslar tarafında Moskova’ya götürülmüştür. Tarihteki en büyük tarihi eser kaçakçılıklarından bir tanesidir.

Schliemann’dan sonra Amerikan arkeolog Blegen tarafından daha profeyonel çalışmalar yürütülmüş ve şehrin katmanları gün yüzüne çıkartılmıştır.

Dünya Miras Listesi

Antik kent, 1996 yılından beri de tarihi milli park ilan edilmiş,  1998 yılından beri Dünya Miras Listesine girmiştir.

Türkiye’deki UNESCO Dünya Miras Listesi için tıklayınız.

Truvalılar Türk müydü ?

Antik kenti gezerken aklımda hep bu soru vardı : “Truvalılar Türk müydü ?” Tarihi olarak hiç bir cevabı olmayan bu soruyu ortaya atanlar aslında Orta Çağ Avrupalılarıdır.  Osmanlı’nın İstanbul’un kapılarına dayanmasından sonra Türklerin aslında Truvalıların Asya içlerine kaçan torunları olduğunu ve Truvanın öcünü almaya geldiklerini iddaa ederler. Ancak Osmanlının durmayıp Viyana önlerine kadar gelmelerinden  sonra Truvalılara sahip çıkarak asil Truva halkının bunu yapacak kadar Avrupa düşmanı olamayacağını söylemeye başlarlar.

Truva ve Fatih Sultan Mehmet

Troia Antik Kentine rampa ile çıkılan kapılarından bir tanesi

Tamamen hayal ürünü olan bu iddaya rağmen iki tarihi olay Türklerin Truva’ya olan ilgisine dikkat çekmektedir. Birincisi Fatih Sultan Mehmed, 1462’de Midilli’nin fethi sırasında Çanakkale’de Truva’nın kalıntılarının bulunduğu yere gelmiş, şehirden geriye kalanları ve Truva’nın mevkiini inceleyerek Aşil ve diğer kahramanların mezarlarını araştırmıştır. (Kaynak: Erhan Afyoncu-Truva’nın İntikamı). İstanbul’un fethinden sonra Sultan Fatih’in “HEKTOR’un öcünü aldım.” dediği de iddaa edilir.

Truva ve Atatürk

Truva Antik Kenti Tiyatrosı

Mustafa Kemal Atatürk’ün  Çanakkale Savaşı’nda çok önce 1913’te Gelibolu ve Çanakkale’de askeri çalışmalar yaptığı, Truva harabelerini ve Büyük İskender’in Anadolu’ya geçerken kullandığı güzergahı özellikle incelediği bilinmektedir. Sabahattin Eyüboğlu “Mavi ve Kara” kitabında “Dumlupınar’da Troyalıların öcünü aldık” dediğini yazar.

Truva ve Yunanlar

Bu iki olaya  batı tarafından cevap ise Mondros Ateşkes Antlaşması’nda verilir. Truva Savaşı’nı yöneten Aka-Yunan orduları başkomutanı AGAMEMNON’ın ismini taşıyan gemide imzalanması tesadüf olmasa gerek.

Bu iddayı güçlendiren tarihteki bir diğer olay Yunanistan’dan çıkan Büyük İskender’in ordusuyla Çanakkale Boğazını geçerek Truva’ya ulaşması ve ilk iş olarak Ninsun’un Tapınağına gitmesi, ve Akhilleus(Aşil)’in mezarına bir çelenk bırakması olmuştur.

Truva Savaşı Yunanlılarla Yunan kabul edilmeyen Anadolu halklarından birisi olan Truvalılar arasında gerçekleşmiştir.  Truvalıların Türk olduğu iddası gerçek olmamakla birlikte tüm bunlar Doğu-Batı arasında savaşının ilk Truva’da başladığının bir göstergesidir. Ve bu savaşın son halkası da Çanakkale Savaşı’dır.  Truvalılar Anadolu birlikteliğin semboli iken Yunanlıları Batı birliğini temsil etmektedir. Çanakkale Savaşında olduğu gibi.

Fatih Yıldız

Share
Published by
Fatih Yıldız
Tags: Çanakkale

Recent Posts

Bitget Kripto Türevleri İşlemleri için TradingView ile Entegre Oluyor

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında…

1 sene ago

Bir Kuzey Macerası - Jack London

Hep çok seyahat eden adamların arasına giriyordum, çünkü biliyordum ki aradıklarımı görecek ve hatırlayacak olan…

2 sene ago

Rose Adası Cumhuriyeti

Rosa Adası Rose Adası Cumhuriyeti, 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde kendi inşa…

3 sene ago

Elbeyli Kartalca Köyü : Atalarımın İzinde

Sivas Kartalca Köyü Elbeyli Kartalca Köyü, Sivas'a bağlı küçük bir köy. Dedelerimin köyü. Ancak yıllarca…

4 sene ago

Yedigöller Sonbaharın Çığlığı

Yedigöllerde Sonbahar Yedigöller, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerinde başında gelir. Rengarenk ağaçları ile masalsı…

4 sene ago

SJCAM 4000 Aksiyon Kamerası Sualtı Çekimleri

https://www.youtube.com/watch?v=ZOlWrrZc1fo SJCAM 4000 aksiyon kamerası uygun fiyatına göre oldukça yüksek performansı ile dikkat çeken bir…

4 sene ago